Турската лира поевтиня с над три процента, след като президентът Реджеп Тайп Ердоган изненадващо реши да уволни гуверньора на централната банка, предава Bloomberg. Политическото решение създаде притеснения, че регулаторът ще намали лихвите с повече от очакваното.

През почивните дни Ердоган уволни Мурат Четинкая, подкопавайки независимостта на централната банка само седмици преди срещата, на която трябваше да бъде решено дали и с колко ще бъдат намалени лихвите. Неговият заместник Мурта Уйсал бе назначен на позицията му.

По време на затворена среща с депутати от партията му, Ердоган е заявил, че политиците и бюрократите трябва да застанат зад неговото твърдение, че високите лихви създават инфлация, казват участник в разговора. Той е заплашил с последствия всеки, който се опълчи срещу политиката на правителството. Разбира се, икономическата теория гласи, че повишаването на лихвите - оскъпяването на парите - кара инфлацията да намалее.

"Несъмнено това е лоша новина за турските активи", посочва Нигел Рендел, старши анализатор в Medley. "Ердоган отново се намесва в работата на централната банка, защото смята, че знае по-добре от всеки какво трябва да се направи - а той не знае".

Четинкая, назначен през април 2016 г., бе критикуван от Ердоган, че твърде бавно затяга паричната политика след разпродажбите на лирата през август.

Новината дойде, след като официалната статистика показа, че инфлацията в южната ни съседка се е забавила до 15,7% през юни, което е под целта на правителството за такава от 15,9% и значително под нивото от 18,7% за предходния месец.

Показателят стигна най-високото си равнище за последните 3 десетилетия през октомври миналата година, когато скочи до 25,2% след покачването на основните лихви в страната.

През втората половина на миналата година икономиката влезе в рецесия, но през първото тримесечие на 2019 година показа позитивно развитие.

ЕС е готова да зашлеви Турция със санкции заради газовото находище край Кипър

ЕС е готова да зашлеви Турция със санкции заради газовото находище край Кипър

Анкара скоро може да понесе и удар от САЩ заради руско въоръжение