Berkshire Hathaway Inc. на Уорън Бъфет придоби дялове в пет от най-големите търговски компании в Япония, добавяйки към залога си върху суровинния сектор и правейки една от най-големите си стъпки във втората най-голяма азиатска икономика, предава Bloomberg.

Berkshire е придобила дялове от около 5% в Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui и Sumitomo през последните 12 месеца, съобщиха от американския конгломерат. Инвестицията се оценява на над $6 млрд., след като акциите на всички тях се покачиха с поне 5% в Токио в понеделник.

Японските търговски компании, познати като sogo shosha, са конгломерати, които внасят всичко от енергийни продукти и метали до храна и текстил в бедната на ресурс страната. В същото време те предоставят и различни услуги на производителите.

Макар Бъфет да бе сравнително внимателен с рекордното количество кеш, което държи, Berkshire допълва експозицията си към суровини със сделки като споразумението за $4 млрд. за придобиване на по-голямата част от газопроводите на Dominion Energy.

Оценките в сектора изостават от по-широкия фондов пазар през последните години заради намаляващите цени на суровините и прехвърлянето на инвеститорите към технологичните акции - тенденции, които се ускориха заради пандемията. Повечето от компаниите, в които Бъфет е инвестирал сега, са сред големите играчи в енергийната и суровинна индустрии в страната и се търгуват под балансовата си стойност. "Тези търговски компании генерират силен паричен поток, плащат много дивиденти и имат бизнес, който не може да бъде повторен лесно", посочва Тан Ха Пам, анализатор в Jefferies Japan.

Залогът на Бъфет може да покачи интереса и към суровинната индустрия, и към фондовия пазар на Япония, от който бяха изтеглени нетно $43 млрд. от началото на годината.

Бъфет, който вчера отпразнува 90-ия си рожден ден, превърна Berkshire в конгломерат, оценен на над $521 млрд.