Народната банка на Китай потвърди, че са започнали вътрешните експерименти с дигиталния юан, предаде Trendhitz. Засега те се провеждат в регионите Шънджън, Сужу, Ченгду и Сюнан, което превръща страната в пионер на глобално равнище.

До новината се стигна, след като по-рано изтече скрийншот, показващ тестовете на дигиталната валута на централната банка, от Agricultural Bank of China, която е сред най-големите държавни финансови институции. За нея е ясно, че е част от изпитанията на дигиталния юан, който още се нарича DCEP (дигитална валута за електронни плащания).

Мобилното приложение може да се изтегля и изпробва само от одобрени потребители. Чрез него те могат да извършват разплащания за крайни потребителски стоки чрез сканиране на баркод, да изпращат пари, да искат да получат средства и да осъществяват P2P разплащания чрез докосване между два телефона.

Дигиталният юан ще позволи на държави като Северна Корея да избегнат санкциите на САЩ

Дигиталният юан ще позволи на държави като Северна Корея да избегнат санкциите на САЩ

Това е заплаха за националната сигурност, смята експерт

В него потребителите също могат да управляват средствата си, да свързват по няколко сметки и да разглеждат всички осъществени плащания.

От месеци се очакваше началото на експериментите с дигиталния юан, в които трябва да участват всички четири големи държавни банки, най-големите телекоми и Huawei. Очакваше се и WeChat Pay на Tnecent да се включи в изпитанията.

Преди два месеца беше публикуван доклад, посочващ повече от 20 компании, които ще участват в първата фаза на изпитания, като учудващо сред тях не е платежната услуга на гиганта Alibaba AliPay, която всъщност е най-голямата дигитална платформа за разплащанията в Китай.