Цените на златото се покачват в петък сутринта, подкрепени от повишеното търсене на сигурни активи във връзка с повишените страхове за световната икономика.

Според данните за днешната търговия цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нарасна с 0,65%, или с 11,6 долара, до 1795,9 долара за тройунция.

В същото време декемврийските сребърни фючърси поскъпнаха с 0,22% до $23,547 за тройунция.

Във връзка с увеличаването на заболеваемостта в европейските страни напоследък пазарът засили опасенията от коронавирусната пандемия. Ситуацията ескалира след новината, че в Южна Африка и Ботсвана е открит нов вариант на вируса, който потенциално може да бъде по-опасен от досегашните. Според учените той има висока скорост на разпространение и устойчивост към ваксини. На този фон Световната здравна организация (СЗО) ще проведе спешна среща в петък.

Появата на нов вирусен щам добавя несигурност относно перспективите за световната икономика и темповете на нейното възстановяване. В тази връзка търговците предпочитат да изоставят рисковите активи, което увеличава търсенето на злато като надеждно убежище.