The Bluetooth Special Interest Group скоро ще представи някои от най-големите подобрения на технологията в близо 20-годишната ѝ история, пише CNN.

Групата компании, която определя стандарта Bluetooth, въведе Bluetooth LE Audio на тазгодишното изложение за потребителска електроника в Лас Вегас (CES 2020). Това е обединяващ термин за новите функции на устройствата и е подобрение на настоящата технология, наречена Classic.

LE предлага няколко нови опции, включително по-висококачествено аудио, поддръжка за слухов апарат, едновременно излъчване към няколко човека и по-добра работа с безжични слушалки.

Как с новата версия на Bluetooth лесно ще намирате изгубени вещи

Как с новата версия на Bluetooth лесно ще намирате изгубени вещи

Технологията засича изгубените ключове или слушалки благодарение на малки донгъли

Новата технологията работи с по-модерен аудио сигнал в сравнение с класическата. Тя би улеснила възможността няколко души да слушат един и същ аудио източник едновременно. Също така ще е налична опцията за излъчване по Bluetooth, при което на място като мол или концертна зала ще може да се излъчва музика за всеки, който разполага със слушалки. Подобна е опцията за споделяне на музика, която Apple представи миналата година.

Технологията ще е от полза и на хората със слухови апарати. Тя "ще даде възможност за разработване на Bluetooth слухови апарати, които ще предоставят всички предимства на технологията за нарастващия брой хора със загуба на слуха", се казва в съобщението на компанията.

Старите ви слушалки обаче няма да поддържат новата технологията. LE Audio не може да се актуализира чрез софтуер и изисква нови хардуерни промени, които ще бъдат представени по-късно тази година.