В забързания и технологичен свят, в който живеем, не се сещаме да направим една крачка назад и да оценим малките инженерни чудеса, които ни заобикалят. С пълна сила това важи за мобилните телефони - малките устройства, които само преди две десетилетия не можеха почти нищо друго, освен да пренасят глас, а днес предоставят необятни възможности за работа, комуникация и забавление.

Прекрасен пример е Huawei P40 Pro+, който застава на върха на моделната гама на втория най-голям производител в света в началото на 2020 г. и който очакваме с нетърпение в България.

Имахме възможност да си поговорим повече със Стив Лай, старши директор в Huawei Consumer Business Group, за модела и да научим малко повече за неговото създаване.

Тази година Huawei представи три флагмански модела: P40, P40 Pro и P40 Pro+. Причината, казва Лай, е, че компанията иска да даде повече избор на потребителите.

Но нека припомним накратко какво предлага най-напредначивият модел, започвайки от 6,58-инчовия OLED дисплей. Тази година той може да се похвали с още по-тънки рамки, които практически не се забелязват. Екранът заема цели 91,6% от предната повърхност и впечатлява с ярки и наситени цветове. Най-интересното обаче е друго: 90Hz опресняване на дисплея, което прави използването на телефона несравнимо удоволствие, без значение дали разглеждате своя Facebook, четете новини или се забавлявате с игри.

Процесорът е не по-малко интересен. С дизайн на инженерите на Huawei Kirin 990 5G е сред най-мощните на пазара, а както подсказва и името му, носи и възможност за 5G връзка.

Снимка 486524

Източник: Huawei

Благодарение на него получаваме и може би най-добрата камера в смартфон в историята с Huawei P40 Pro+. Или всъщност пет: основната е с резолюция 50MP, светкавичен автоматичен фокус и оптична стабилизация; ултрашироката е с 40MP, а има и телефото с 3-кратно оптично приближение и още една с 10-кратен зум. Разбира се, Huawei включват и ToF сензор, който помага за професионално изглеждащите портрети.

Но именно телефото камерата с 10-кратно приближение е и най-интересната, тъй като използва любопитна технология. Чрез комбинация от лещи и огледало, перископ камерата позволява огромно приближение без загуба на качеството - и в същото време без да се налага телефонът да става огромен, посочи Лай. "Все пак, P-серията е обичана от потребителите заради два основни фактора: дизайна и фотографията", припомни той.

Без да "жертва" технологичните възможности, компанията акцентира силно и върху дизайна, като чрез инженерни нововъведения успява да добавя още функции (като 5G или оптичното приближение, които изискват място), но без да превръща телефоните в неудобно големи или тежки, нито пък да прави компромис с батерията.А такъв определено не е правен. Huawei P40 Pro+ има 4 200 mAh батерия, която в P40 Pro, който тествахме, издържаше спокойно почти два дни с много снимки, чат и браузване в социалните мрежи.

Собствениците на Huawei винаги са държали на дългия живот на батерията, който се дължи не само на размера ѝ, а и на софтуерната оптимизация, която компанията прави. Те държат и на още нещо: бързото зареждане, чийто пионер на масовия пазар бе именно Huawei.

Снимка 486528

Източник: Huawei

P40 Pro+ има с какво да се похвали: в кутията получавате бързо зарядно с 40W мощност, както и възможност за безжично зареждане с 27W мощност (с толкова може да зареждате безжично и други устройства, например умни часовници или пък други телефони).Едно от притесненията при супербързо зареждане, като това, което Huawei предлага, е животът на батерията. В отговор на въпрос обаче Лай разясни как хардуерният екип е преодолял предизвикателствата.

От една страна компанията използва материали като графен и графит, които естествено разсейват топлината и запазват батерията по-хладна, което гарантира по-дългия ѝ живот. От друга, е въведен и софтуерен контрол, който ограничава скоростта при достигане на 80% заряд, което също намалява топлината.

Стив Лай посочи още, че екипът в Huawei ще обмисли и възможността да използва изкуствен интелект, с който телефонът ще научи навиците ни и ще се зарежда до нивото от 80% през нощта и малко преди да се събудим ще го дозарежда до 100%, което ще помогне за запазване на живота на батерията още повече.

Не знаем дали е възможно зареждането на мобилните устройва да стане още по-бързо с настоящите технологии, но можем да заложим, че като пионер в областта Huawei със сигурност търси начин.Безжичното зареждане ще продължава да бъде ясен акцент и в бъдещите модели, стана ясно от думите на Лай. Компанията вече обмисля телефони без никакви портове и кабели, но не трябва да очакваме, че той ще дойде след година или две. Лай посочи, че екосистемата, технологията и пазарът за подобна стъпка все още не са напълно готови.

Очакванията са високи и за фотографията - силна черта на всички модели от P-серията. Лай увери, че има място за още много подобрение и в при оптичното приближение, и при нощната фотография и това област, в която Huawei ще продължи да създава иновации. "С P40 поведохме индустрията и променяме начина, по който хората снимат - например с оптичното приближение, което не беше възможно пред няколко години. Друг пример е нощната фотография - преди всичките ни снимки бяха правени през деня, тъй като нощните не бяха добри, но сега правим цели албуми с нощни снимки", казва Лай.