Под "компютър" все по-често се разбира лаптоп, но основните периферни устройства са все така важни, а търсенето на смартфони във високия среден клас остава силно. Това се вижда от статистиката на най-популярните устройства в българската верига за технологични продукти Jar Computers.

Тъй като компанията има магазини в близо 30 български града и освен това продава онлайн, нейните данни вероятно се доближават до тези и на останалите играчи на пазара.

Изхвърлената през 2021-а електроника тежи повече от Великата китайска стена

Изхвърлената през 2021-а електроника тежи повече от Великата китайска стена

Електронните отпадъци в света имат материална стойност над 65 милиарда долара

Какво пазаруваме: Списъкът с най-продаваните продукти ни позволява да направим някои изводи за потребителските тенденции у нас.

  • Лаптоп Lenovo IdeaPad 3 15ABA7 - стандартният по размер преносим компютър е с 6-ядрен Ryzen 5 процесор, 16 гигабайта оперативна памет и 512 GB NVMe SSD диск. Това е машина, която е повече от достатъчна за всички домашни нужди, а също и не е трудно да си я представим ангажирана с по-леки мултимедийни или гейминг задачи, особено с по-стари заглавия. Този компютър спокойно може да е единствен за домакинството.
  • Геймърски стол Marvo Gaming Chair CH-106 v2 - дизайнът на този тип мебели е от нещата, които или ще обикнете от пръв поглед, или никога няма да приемете. Освен любителите на игрите, обаче, подобни столове си избират и тези, които ги намират за по-ергономични в сравнение с офис решенията. Пандемията показа колко е важно да ти е удобно пред компютъра вкъщи.
  • Монитор Dell P2422H (210-AZYX), 23.8" - освен за настолните компютри, допълнителните монитори вече нерядко се купуват и като допълнение към лаптоп. Работата на едно място просто е по-лека с по-голям екран. Този конкретен модел е и с малка основа и така е по-лесен за пренасяне.
  • Смартфон Samsung Galaxy A54 5G - очевидно вече сме склонни да даваме за мобилен телефон от среден клас сума, близка до тази, която преди няколко години ни е отвеждала близо до флагманската територия. Това не е специфично единствено за корейския гигант - от пандемията насам смартфоните поскъпнаха доста. В интерес на истината, изработката и камерите на конкретния модел са на много добро ниво и само производителността изостава от S серията. Тук идва и логичният въпрос дали това не е достатъчно за нуждите на повечето потребители.
  • Мултифункционално лазерно устройство Brother MFC-L2712DN - бъдещето без хартия все още не е станало настояще. И в офисни условия, и вкъщи поне един път месечно повечето от нас са оказват в положение, в което им се налага да печатат или сканират нещо. Смартфон приложенията като Adobe Scan и Acrobat позволяват, например, да сканираме с камерата на телефона или да подписваме изпратени PDF файлове, но понякога просто е по-лесно да натиснем две копчета и няколко секунди бръмчене по-късно всичко да е готово.

От друга страна: В България няма традиция обикновените потребители да си купуват готови настолни компютри от големите производители като Dell или HP - това се прави предимно от фирмите. Статистиката на Jar Computers няма как да обхване асемблираните конфигурации и е трудно да се каже дали сега са намалели. Глобалната тенденция е да се случва именно това.

Доклад: България е изнесла в САЩ компютри и електроника за почти $200 млн. през 2022 г.

Доклад: България е изнесла в САЩ компютри и електроника за почти $200 млн. през 2022 г.

Работните места на над 10 000 българи са свързани с американски инвестиции

Освен това, у нас голяма част от смартфон продажбите се извършват през телекомите. Тъй като основен фокус на техните маркетингови кампании са именно Samsung A54 и аналогични на него модели от този клас, вероятно търсенето и през този канал е доста високо.