Актуалният все още iPhone 6 си е едно доста сериозно вложение, особено, ако човек си го купи в Бразилия, Швеция, Италия, пък и в България. Оказва се, че у нас един от последните модели смартфони на Apple се продава значително по-скъпо, отколкото в останалата част на Европа и не само.

Според годишния доклад на Deutsche Bank „Mapping the World’s Prices”, който изчислява стойностите на отделни стоки в градове в различни части по света, през 2015 г., както и през 2016 г. iPhone 6 излиза най-скъпо в Бразилия – съответно по 1254 долара и 931 долара.

И въпреки, че има осезаемо поевтиняване на продукта през тази година, неговата цена остава с цели 56% по-висока от тази в САЩ, например.  

У нас в големите вериги за техника този модел върви на различни цени между грубо 740 долара (1279 лева) и 720 долара (1249 лева). В онлайн магазините стойността му е с близо 100 долара надолу или около 635 долара (1099 лева), показва проучване на Money.bg.  

Ако вземем най-високата цена се оказва, че е по-изгодно да си купиш iPhone 6 от Белгия, Холандия, Испания, Франция или Германия, отколкото от България.

В случай, че се има предвид цената в онлайн магазините обаче, смартфонът у нас излиза малко по-скъп, отколкото в САЩ и в Хонконг, където неговата стойност е една от най-ниските.

Ето и какви точно са цените на този смартфон в отделните държави според изчисленията на Deutsche Bank (САЩ се смята като базисно ниво и се отчита като 100%).

Снимка 234907

Източник: Business Insider