2007 г. може да бъде отбелязвана като годината, донесла радикална промяна на технологичния пазар. Именно тогава Apple пускна своя преносим компютър – първият модел iPhone.

Никой не е предполагал, че мобилните устройства само за четири години ще успеят да изпреварят продажбите на компютри в световен мащаб, пише Market Watch.

До 2015 г. доставките на смартфони скачат с рекордните 1000% или от 124 милиона през 2007 г. до 1,4 милиарда за предходните 12 месеца.

От друга страна с навлизането на умните телефони, продажбите на компютри спадат непрестанно. Те са намалели с 20 на сто само през последните четири години.

Освен за предпочитанията на потребителите към мобилните устройства обаче тази тенденция говори все повече и за начина, по който те се свързват и използват интернет.

Според фирмата IDC, анализираща индустрията, смартфоните не са изместили компютрите, а точно обратното – удължили са техния живот.

“Потребителите просто не си купуват толкова често компютри, както преди, защото ги използват по-рядко”, обяснява експертът Райън Рейт.

Така, докато през 2009 г. животът на едно PС е бил около три и половина до четири години, днес той достига между пет и шест години. Причината е, че устройствата не се амортизират толкова бързо, тъй като потребителите работят по-рядко на тях.

От друга страна погледнато, може да се каже, че мобилните приложения, като Facebook, Instagram, Spotify и други „крадат” от времето прекарано пред компютъра.

Снимка 229938

Източник: marketwatch.com