"Умни" телефони, "умни" хладилници, "умни" градове - всички те са свързани помежду си чрез т.нар. интернет на нещата (IoT). Скоро към тази група на свързаност може да влезе още нещо - пътищата.

Американският старт-ъп Integrated Roadways има план как точно ще се случи с това. Нейните основатели твърдят, че разработват "интелигентна настилка", която трябва да направи пътищата по-безопасни, разказват на сайта си от Световния икономически форум.

Концепцията на компанията включва замяната на обикновения асфалт с модернизирани фабрично изработени бетонни плочи, "въоръжени" с най-модерните нови технологии.

Благодарение на тях ще бъдат отчитани автомобилите на пътя, скоростта им на движение, както и това къде се намира всеки от тях в реално време. По този начин в случай на инцидент, например, системата на Integrated Roadways ще подава директно сигнал до отговорните служби.

Също така системата ще събира данни за условията на пътищата, включително за задръстванията, като целта е тази информация да бъде от полза за шофьорите.

Разбира се, идва и въпросът каква точно информация ще бъде събирана и кой ще има достъп до нея. Основателят на стартиращата компания Тим Силвестър обяснява, че няма да бъдат събирани и използвани лични данни.

"Системата няма да може да каже, че това е Lexus-ът на Кон Смит, но ще може да потвърди, че по пътя е минал именно Lexus", разяснява той.