Инвестиционният фонд Vision Manager на SoftBank, който се контролира от основателя на японския телекомуникационен концерн Масайоши Сон, смятан за най-богатия човек в страната, е инвестирал 200 млн. долара в прохождащата американска компания Plenty.

Тя отглежда зеленчуци във вертикални ферми, а японската инвестиция е абсолютен рекорд във високотехнологичното растениевъдство, пише Bloomberg.

Основателят на Plenty Мат Бърнард е израснал във ферма в американския щат Уисконсин и през 2014 г. създава фирмата заедно с учения-растениевъд Нейт Стори. По думите на Бърнард, Plenty отглежда много повече растения на квадратен метър от останалите фермерски прохождащи компании при използването на по-малко енергия, тъй като хранителните вещества идват отгоре със силата на тежестта и не се използват помпи.

"Работим с физическите закони, а не срещу тях, и пестим много средства. Системата, свързана с интернет, осигурява определен тип светлина, състав на въздуха, влажност и хранителни вещества в зависимост от това каква култура се отглежда", обяснява той.

Основателят на фирмата твърди, че тя може да осигури с 350% повече реколта от обикновената градина, при това използвайки едва 1% от потребяваната там вода.

Селското стопанство на бъдещето изглежда е във вид на колони с височина 6 метра, натъпкани с редки видове салати - лилаво сибирско зеле, киселец, екзотични сортове босилек и кромид лук. "Подбираме посадъчен материал, отглежданите продукти от който се харесват на хората, тъй като веригата ни за доставки е къса и проста. В полето липсват такива възможности - фермерите са длъжни да отглеждат продукти, които са в състояние да издържат 3 хил. мили превоз в камион", изтъква Бърнард.

Масайоши Сон е във възторг от подхода на американските предприемачи за тези вертикални ферми. Той възнамерява да използва постиженията на Plenty за решаването на проблема с недостига на храни в Близкия Изток, където сушата, увеличаването на населението и недостигът на обработваеми земи могат скоро да доведат до продоволствена криза.

Бизнесменът, чийто баща е кореец, планира да развие технологиите на прохождащата американска компания и в Япония и Китай, където също се усеща сериозен недостиг на земи, подходящи за отглеждане на селскостопанска продукция, отбелязва sinor.bg.