Илън Мъск ще даде награда в размер на 100 милиона долара на този, който създаде нова еко технология. Той иска да мотивира по-бързата разработка на система за извличане на въглероден диоксид, предават чуждестранни медии.

Както обикновено, съобщението беше направено в Twitter - предпочитаната от него среда за комуникация. Според изявлението му подробностите ще бъдат обявени следващата седмица.

Основната идея е технологията да може да извлича въглероден диоксид от атмосферата. Това ще позволи ускоряване на намаляването на вредните емисии, които остават твърде високи въпреки множеството екологични инициативи по света.

Вече има подобни технологии, които се използват по света, но едва в начална фаза и все още не са масови . Освен това са са твърде скъпи и сложни.

Наградата, която Мъск предлага е най-голямата, която е обявявал до момента. Целта му е да ускори е да ускори работата в тази сфера, а разработката на подобна технология ще е от полза не само за екологията. Извлеченият от атмосфрата въглероден диоксид ще може да се преработва и използва за гориво например. Подобна технология се разработва от учени в Оксфорд.

Мъск посочи, че причината, поради която трупа богатство, е да го раздаде или поне да го пренасочи към своите проекти, а именно тези свързани с космоса. "Ще са необходими много ресурси, за да се построи град на Марс. Искам да допринеса за това възможно най-много", казва той.

Богатството на основателя на Tesla се увеличи значително през последната година. Мъск дори изпревари най-богатия човек Джеф Безос, според класациите Bloomberg и Forbes, но за кратко. Богатството му сега е около 201,4 милиарда долара, според индекса на милиардерите Bloomberg.

Една от първите му реакции след като стана най-богатият човек на света, беше да поиска съвет от последователите си как да раздаде богатството си, обръщайки към тях отново в социалните мрежи.

През 2017 г. Безос също помоли своите последователи в Twitter за предложения за благотворителни дарения.