Най-мощната инсталация за производство на водород от вода на Балканския полуостров се намира в България. Едномегаватовият електролизьор на компанията Hydrogenera беше представен на официално събитие.

Дебютът на инсталацията идва след 16 години работа на екипа в сферата на производството на гориво без вредни емисии.

"Булгартрансгаз" започва проект за зелен водород в "Чирен"

"Булгартрансгаз" започва проект за зелен водород в "Чирен"

Участват български, американски и италиански компании

Електролизьорът има производствен капацитет от 423 килограма водород на ден. От компанията изчисляват, че това покрива нуждите на 536 домакинства или дава възможност на лек автомобил да измине 56 000 километра.

"Зелени заедно"

е общ проект на Money.bg и Webcafe.bg, който обръща внимание на екологичните тенденции - както в ежедневието на всеки от нас, така и в бизнеса.

Научете повече тук:

zelenizaedno.bg

Освен това е и еквивалент на 2150 килограма въглища, 1484 литра бензин и 1346 литра дизел - като изгарянето на всяко от тези горива би създало тонове емисии. От компанията отбелязват, че енергийната ефективност в случая е в пъти по-висока от тази на соларните панели.

Hydrogenera има 30 инженери, които сами проектират, изграждат и асемблират 90% от близо 7-те хиляди компонента на хидролизьора.

На официалното представяне неслучайно присъстваха представители на компании от секторите енергетика, нефтопреработвателна и хранително-вкусовата промишленост, металообработващата индустрия, образование и науки, екология и управление на отпадъците. Hydrogenera вярват, че именно техните изделия могат да изиграят ключова роля за "зеления" преход на индустрията.

"Зелени заедно" показва добрите примери и важните съвети - всичко, което трябва да знаем по пътя към по-природосъобразно съществуване, работа и правене на бизнес. Проектът се осъществява с подкрепата на Кауфланд България, UniCredit Bulbank, Cargotec, RÖFIX, Insaoil, GreenPoint Logistics, Toki.bg, Инвестбанк, BILLA България.