Управлението за перспективни изследователски проекти към Министерството на отбраната на САЩ (DARPA) задвижи проекта за разработката на военно-транспортен "самолет кошер", приспособен за пускане и кацане на десетки малки безпилотни летателни устройства.

Предполага се, че "летящият самолетоносач" ще бъде построен на базата на съществуващите военно-транспортни самолети C-130 Hercules.

Идеята на американските военни специалисти е самолетът да бъде оборудван и стане платформа за излитане на голям брой дронове с различни функции. Това би позволило на своеобразния "самолет кошер" да решава едновременно няколко задачи на бойната авиация - от събирането на разузнавателна информация до унищожаването на радарни съоръжения и други наземни цели.

С разработката на този проект ще се заеме компанията General Atomics Aeronautical Systems, позната на широката публика със своята продукция като безпилотното летателно устройство Predator. Компанията заедно с друга такава - Dynetics, трябва в средносрочна перспектива, до година да представи пълноценен прототип на "самолет кошер", способен да демонстрира възможностите на проекта.

Дроновете Gremlin трябва да бъдат относително евтини за производство и обслужване, а също така универсални по своите функции.

Предвижда се устройствата, оборудвани с бомби, радари и камери, да могат да пренася до 60 кг товар на около 500 километра разстояние. Всеки дрон ще може да се използва до 20 пъти, информира express.co.uk.

Снимка 332038

Източник: DARPA

Стратегията за използването на "самолета кошер" предполага излитането на дроновете зад гърба на ударната бойна групировка. Освен това управлението на безпилотните устройства ще може да се осъществява не само самолета база, аи  от изтребители, действащи непосредствено на фронтовата линия като F-22 или F-35. 

Според експертите, ефективността на това оръжие не е в свръхточността на дроновете, а в тяхната универсалност, ниска цена и възможността за оперативно предаване на управлението близо да бойните действия.

Защо САЩ купуват стари съветски изтребители

Защо САЩ купуват стари съветски изтребители

Успехите на Русия в Сирия впечатлили Пентагона