Въпреки бързото развитие на новите технологии, достъпът до интеренет по света вместо да се увеличава, отчита спад. Това показва доклад, публикуван от Guardian. В резултат не милиони, а милиарди души остават изолирани и нямат възможност да ползват интернет.

В същото време тези ограничения водят след себе си пропуски на възможности за икономическо развитие, както и за по-добра осведоменост и образование.

Достъпът до глобалната мрежа в някои държави е минимален, показват данните, анализирани от Web Foundation. Според тях най-ограничени в тази посока остават държавите в Африка.

Изчисленията сочат, че в Нигерия и Централна африканска република едва около или малко над 4% от населението има досътп до интернет. В Сомалия и Еритрея пък този дял е под 2 на сто.

Пълна противоположност са Исландия, Люксембулг и Лихтенщайн, за които може да се каже, че всички хора там ползват без проблем глобалната мрежа. Над 98% от населението там има достъп до интернет. Почти толкова е и това на Бермудските острови и Бахрейн.

Infographic: The World's Most & Least Connected Natons | Statista You will find more infographics at Statista