Google лъже своите потребители като записва тяхното местоположение дори в случаите, в които те са изключили опцията на своите телефони и браузъри, гласи дело, заведено срещу компанията във Вашингтон и три други американски щата от главните им прокурори, пише The Wall Street Journal.

В съдебния иск, заведен от главния прокурор на Вашингтон, Окръг Колумбия Карл Рейсин, се посочва, че Google заблуждава потребителите и им обещава, че няма да събира и запазва данни за местата, на които са били, ако те изключат опцията. В него се посочва още, че Google продължава да следи потребителите чрез данни от търсачката, Maps, Wi-Fi и Bluetooth услугите.

Google следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Google следи всяка ваша стъпка, без значение дали ви харесва или не

Компанията печели от вашите данни - и ги събира, дори и да сте ѝ забранили

"Реалността е, че потребителите, които използват продуктите на Google, нямат друга възможност, освен да позволят на компанията да събира, съхранява и използва тяхното местоположение", пише в иска.

Подобни дела са заведени вече и в Индиана, Тексас и в щата Вашингтон.

Google не се признава за виновна и заявява, че твърденията са "неточни". Говорителят Хосе Кастанеда заявява още, че в последните години компанията е направила промени в настройките, за да подобри поверителността на данните на потребителите.

Главните прокурори цитиран вътрешните документи от компанията, включително твърдение на служител на Google, който посочва, че настройките "изглежда са направени така, че да са достатъчно трудни и хората да не ги разберат".

Делата идват в момент, в който законодателният орган и регулаторите във Вашингтон обмислят промените, които да повишат защитата на поверителността на данните на потребителите.В САЩ Google е изправена и пред три отделни антимонополни дела — две от група главни прокурори и едно от Департамента по правосъдието.

Всички начини, по които Google ви следи. И как да ги ограничите

Всички начини, по които Google ви следи. И как да ги ограничите

Компанията вероятно знае повече за вас, отколкото предполагате