Социалните мрежи, които се превърнаха в част от ежедневието на голяма част от хората в света, забавиха леко растежа си през последните години. Въпреки това последните проучвания показват, че по-новите платформи като Instagram продължават своя възход.

Не е тайна, че най-популярният сайт днес е Facebook. Въпреки това дневният брой на новите профили в социалната мрежа няма значителна промяна от 2012 г. насам.

За сметка на това конкурентът Twitter губи част от влиянието си за сметка на платформите Pinterest и Instagram, която също е собственост на Марк Зукърбърг. И двата сайта имат забележително добри резултати по отношение на дневния брой нови потребители.

Социалната мрежа за професионални контакти LinkedIn обаче е изключение от правилото. От 2014 г. насам сайтът записва много добри резултати, като единствено той има повече профили на хора на 30 и над 30-годишна възраст. Това означава, че платформата печели изцяло нови интернет потребители, пишат от Световния икономически форум.

През последните три години по-старите социални мрежи като Facebook, Twitter и LinkedIn са забавили растежа си, докато Pinterest и Instagram продължават да отчитат растеж. Причината за това може да се обясни с това, че по-младото поколение, което вече има профили в първите три, търси нови платформи за изява.