В новата версия на приложението на Facebook за Android има промяна и то положителна. Вече ще е много по-лесно за потребителите да решават кога данните за тяхното местоположение могат да бъдат видими за социалната мрежа, пише Fortune.

Докато iPhone има опцията да извлича информация за местоположението на потребителя само когато той го използва, приложението на Facebook за Android досега имаше два варианта "включено" или "изключено". Това означава, че данни за местоположението на някои потребители са били достъпни постоянно за мрежата. Такава информация прави интернет потребителя уязвим, тъй като социалната медия може да проследява ежедневните му дейности.

"Ако сте включили тази функция, то сте позволили на Facebook да съхранява история на вашите точни местоположения", заяви инженерният директор на Facebook.

Facebook няма да прави други промени в актуализираната версия, нито пък ще събира нова информация от потребителите си. Хора, които преди са включили историята на местоположението си, ще получат известие, че могат да променят настройките. Така ще позволяват на Facebook да има достъп до местоположението им само когато използват приложението.

В онлайн пространството се появиха опасения за поверителността и начина, по който Facebook борави с предоставената информация за локацията на хората. От технологичната компания обаче уверяват, че се отнасят напълно конфиденциално и посочват предимство на тази функция. То е, че потребителите могат да получат известия за приятели, които се намират близо до тях.