Американската компания за онлайн търговия Amazon съобщи, че открива най-големия си кампус в света. Той се намира в южната част на Индия в град Хайдарабад. По този начин онлайн търговецът ясно показва плановете си за разширяване в азиатската държава, която е един от най-бързо развиващите се чуждестранни пазари.

Този ход идва месеци, след като компанията на Джеф Безос се отказа от плана си да изгради втора централа в Ню Йорк, обвинявайки противопоставянето на местните лидери. В следствие на това Amazon избра за проекта си Арлингтън, Вирджиния.

Тогава американският търговец се насочи към чуждестранни пазари. В новия кампус в Индия, който се разпростира на 38 445 квадратни метра и струва "стотици милиони долари" ще работят 15 000 служители, става ясно от изявление на компанията. Amazon има 62 000 служители в Индия, а вече близо една трета от тях ще са в Хайдерабад.

"Инвестицията за създаване на офис с такъв размер показва, че ние ще продължим да се разрастваме на този пазар", заявява ръководителят на Amazon за Индия Амит Агаруал. В представителството на американската компания в Хайдерабад ще работят и служители от софтуерното подразделение.

Индия е последния голям пазар, в който Amazon инвестира, но компанията се сблъска с конкуренцията на местните търговци. Засега Безос е вложил над 5 милиарда долара в операции там, като се стреми да изпревари отдела на Walmart за онлайн търговия Flipkart.

В края на декември миналата година Индия промени правилата за преките чуждестранни инвестиции в електронната търговия и това създаде допълнителни пречки за Amazon и Flipkart.

Amazon стъпи на пазара в Индия през 2004 година в Хайдерабад, но стартира търговската си дейност едва през 2013 година. Оттогава компанията разширява бизнеса си, като добавя услуги за видео стрийминг и доставяне на хранителни стоки.

Amazon иска 26% от най-големия търговец на дребно в Индия

Amazon иска 26% от най-големия търговец на дребно в Индия

Двете компании водят преговори