Филип Морис Интернешънъл ще отвори нова производствена база за 30 милиона долара в района на Лвов в западна Украйна през първото тримесечие на следващата година и ще създаде 250 работни места, обявиха от компанията.

"Тази инвестиция е израз на нашия ангажимент за дългосрочно икономическо партньорство с Украйна" - каза в изявление Максим Барабаш, главен изпълнителен директор на Филип Морис Украйна - "не чакаме края на войната, а инвестираме сега".

Украйна има належаща нужда от чужди капитали, за да възстанови и съживи своята икономика, която бе тежко засегната от руската инвазия.

През 2022 г. брутният вътрешен продукт спадна с 29.2%, което е най-големият годишен спад, откакто държавата обяви своята независимост преди повече от 30 години. Официални представители и анализатори прогнозират скромен икономически растеж тази година, след като бизнесът започна да се адаптира към новите военни реалности.

Демиан Пинтос е новият генерален мениджър на Филип Морис България

Демиан Пинтос е новият генерален мениджър на Филип Морис България

Той ще ръководи следващата глава в бездимната трансформация на компанията в страната

Някои големи мултинационални компании, които от години осъществяват дейност в Украйна, неотдавна обявиха инвестиционни планове за започване на производство в централните и западните части на страната, далеч от фронтовата линия.

Unilever (ULVR.L) съобщиха през март, че ще инвестират 20 млн. евро (21.86 млн. долара) в нов производствен обект в района на Киев, като се очаква фабриката да бъде открита през 2024 г. Nestlé (NESN.S) стартираха през май строителството на производствена база за 40 млн. швейцарски франка (42.7 млн. долара) в западна Украйна.

Откакто започна да осъществява дейност в страната през 1994 г., Филип Морис е инвестирала над 700 млн. долара в украинската икономика.

Филип Морис Интернешънъл е лидер на трансформацията на тютюневата индустрия с цел изграждане на бъдеще без дим и замяна на цигарите с бездимни алтернативи в полза на пълнолетните пушачи, които в противен случай биха продължили да пушат. През 2016 г. Филип Морис Интернешънъл пое ангажимент да се преориентира от цигари към бездимни алтернативи в посока изграждане на бъдеще без цигарен дим. От 2008 г. насам компанията инвестира над USD 10.5 млрд. (към 31 март 2023 г.) в разработването и реализацията на бездимни алтернативи и към днешна дата те формират почти 35% от общите ѝ нетни приходи.