Инвестиционната банка Goldman Sachs посочи, че планира да инвестира 750 млрд. долара в рамките на следващото десетилетие в инвестиции, насочени към борба с климатичните промени, предаде Zero Hedge. Финансовата институция също ще помага на клиентите си да преминат към "зелени" решения, включително чиста енергия и устойчиви транспорт, храни и земеделие.

"Налична е не само нуждата от спешни действия, но и бизнес и инвестиционните проекти представляват силна възможност за развитие", коментира главният изпълнителен директор на банката Дейвид Соломон в колонка на Financial Times.

Goldman Sachs се отказва от планираната си печалба

Goldman Sachs се отказва от планираната си печалба

Банката ще използва по-широк набор от инструменти пред инвеститорите си

Все пак, за разлика от някои други финансови институции, като Норвежкия суверенен фонд например, Goldman Sachs няма да спре да влага средства и в отраслите, свързани с изкопаеми горива. Вместо това, гигантът ще продължи да подкрепя клиентите си в прехода към по-екологични решения.

От банката ще стимулират и "растежа на включването" чрез инвестиции в общностите, включително в дигитализирано здравеопазване, достъпно образование и финансови стимули за някои сегменти от населението. Все пак Goldman Sachs няма да финансира нови въглищни мощности и проекти в тази сфера.

"Иронично, политиките, които Goldman ще приемат, идват точно след края на конференцията на ООН, на която организацията не успя да постигне увеличаване на усилията, насочени към борба с глобалното затопляне", коментират от Zero Hedge.

Как инвестициите в стартъпи генерираха $260 милиона загуби за Goldman Sachs?

Как инвестициите в стартъпи генерираха $260 милиона загуби за Goldman Sachs?

Uber, Avantor и HeadHunter натежаха много в портфолиото на инвестиционното подразделение на банката, което изпада в затруднения като SoftBank

Според изданието "силната възможност за развитие" е поредния опит на банката да постигне доходност, след като се провали в търговията с въглеродните емисии. "Goldman сега се опитват да се обърнат към останалите инвеститори, искащи да демонстрират мислене за природата. Но при комисионна от 3%, която при посредничеството за инвестиране на 750 млрд. долара ще донесе приходи от 22,5 млрд. долара, това наистина е "силна възможност за развитие", коментират от Zero Hedge.