Корейският автомобилен производител Hyundai Motor Group потвърди съобщенията, че строи завод за електрически превозни средства в Съединените щати, съобщава Market Watch.

Цената на предприятието, което ще се намира близо до град Савана, се оценява на $5,5 милиарда. Губернаторът на Джорджия Брайън Кемп нарече тази сделка най-големият проект за икономическо развитие в историята на щата.

Това ще бъде първият завод на Hyundai в САЩ, специализиран в сглобяването на електрически превозни средства, както и производството на акумулатори за автомобили. В него ще работят над 8000 души.

Планирано е строителството да започне в началото на следващата година, а производството да стартира през 2025 г. Годишният капацитет на предприятието е планиран в размер на 300 хиляди автомобила. Компанията не съобщи кои модели автомобили ще произвежда заводът.

По-рано Hyundai обеща да инвестира 7,4 милиарда долара в САЩ до 2025 г., включително в производството на електрически превозни средства, модернизацията на съществуващи предприятия и развитието на технологии.

Миналия декември американският производител на електрически автомобили Rivian Automotive също обяви планове за изграждане на завод в Джорджия. Проектът на стойност 5 милиарда долара е за създаване на 7500 работни места.