Инвестициите в "Тракия икономическа зона" достигнаха 1.5 милиарда евро, съобщи днес инж. Пламен Панчев в "Бизнес старт" - сутрешния блок с Иван Нончев на Bloomberg TV Bulgaria.

Съоснователят на най-мащабната българска индустриална зона и председател на "Клъстер Тракия икономическа зона" коментира причините Пловдив да се превърне в крупен индустриален център.

"Тракия икономическа зона представлява обединение на 6 индустриални зони, девет общини и два клъстера, създаде над 30 хиляди работни места, като тази година се навършиха 20 години от отварянето на първия завод тук", резюмира Панчев.

"Тракия икономическа зона" търси нови 5000 работници през 2017 година

Търсят се 5000 работници за района на Пловдив

Работодатели се обединяват за намирането на работна сила

Той посочи, че този успех е постигнат благодарение на публично-частното партньорство - обединяването на общините, държавата и бизнеса за предоставяне на отлична среда за инвеститорите. 

Именно на обединяването екипът на "Тракия икономическа зона" разчита и при решаването на проблема с кадрите.

"Ние забелязахме този проблем още преди 4-5 години, организирано работим заедно с местната и държавна власт и постигнахме реални успехи. Ние съединяваме професионалните училища с една или повече фирми и нашите млади хора успяват да разберат навреме, че имат една много добра възможност за реализация в България. Това е, което ни отличава, това е, с което подобряваме средата, в която се развиваме", обясни инж. Панчев.