Милиардерът Сър Ричард Брансън направи нова стъпка към реализиране на амбициозния си план за свръхзвуковия транспорт hyperloop, който ще може да превозва пътници между градовете за няколко минути.

Неговата компания Virgin Hyperloop One изгражда научноизследователско съоръжение в Испания. Обектът, който ще бъде първи за компанията в Европа е с площ от 19 000 кв. м и се очаква да влезе в експлоатация през 2020 г., пише британският The Telegraph.

Ричард Брансън смята да пусне свръхбързия hyperloop до 2-3 години

Ричард Брансън смята да пусне най-бързия транспорт до 2-3 години

Дебютът на революционния транспорт вероятно ще бъде в Дубай

Футуристичната транспортна система hyperloop ще се движи с около 1300 км/ч и по думите на Брансън може да съкрати времето за пътуване от Лондон до Единбург до 45 минути от сегашните 4 часа и половина.

Макар все още да няма нито едно завършено трасе за революционния транспорт, различни компании тестват технологията от няколко години. През февруари компанията на Брансън сключи сделка с индийския щат Махаращра, за да построи 120-километрово трасе от Мумбай до Пуна.

Ричард Брансън изгражда Hyperloop в Индия

Коя ще е първата държава, която ще използва супербързия Hyperloop на Ричард Брансън

Модерният транспорт ще свързва 2 важни града, носи огромни печалби

Центърът за разработване и изпитване на напреднали технологии ще се намира в малкото испанско село Бобадия в Андалусия, което е с население от едва 480 души.

Испанското правителство подпомага инициативата със 126 млн. евро под формата кредити и безвъзмездни средства. Общата цена на технологичният център ще е около 430 млн. евро (500 млн. долара), а той ще отвори между 100 и 200 работни места.

"Инвестирайки в разработването и тестването на Virgin Hyperloop One, Испания разширява дългогодишната си традиция като глобален иновативен лидер в транспорта", заяви Роб Лойд, изпълнителен директор на Virgin Hyperloop One.