Канадската компания Magna International има план да инвестира до 1,24 милиарда евро за нов автомобилен завод в Словения. Новината беше обявена от словенски правителствен източник.

"Главната цел е построяването на напълно функциониращ завод за автомобили в Словения с капацитет от 100 до 200 хиляди коли годишно" - се казва в правителствен пресрелиз, цитиран от auto-press.net. 

Според Magna новият й завод в Словения ще осигури поне 400 нови работни места. Инвестицията ще бъде извършена в четири етапа, но не се съобщават засега техните срокове. 

Канадската компания прави части и компоненти за повечето от основните автомобилни производители. Също така в нейното предприятие Magna Steyr в Австрия са произвеждат модели на BMW - 5 serie и Mercedes-Benz G class. Този завод, обаче работи с пълен капацитет и мощностите му започват да не достигат, затова компанията иска нов завод в близост до Австрия и е избрала за целта Словения. 

Правителството на бившата югославска република полага сериозни усилия за привличане на чуждестранни инвестиции, за да намали безработицата в страната и да си осигури стабилен икономически растеж. Правителството вече обяви финансова подкрепа в размер на 25 милиона евро за три нови инвестиционни проекта, сред които е и този на Magna. От тях 18.6 милиона са за подкрепа проекта на Magna и 5.7 милиона за проекта на японската компания за електроекипировка Yaskawa, която вече строи нов завод за фабрични роботи в страната. 

Правителството анонсира и подкрепа за словенския филиал на британската компания GKN, подготвящ нова производствена линия за компоненти за модели на Mercedes и Volvo. 

Jaguar Land Rover вече подписа договор с Magna за производство на два негови модела в Австрия, единият от които се предполага, че ще е новият електрически SUV I-Pace. Неговото производство трябва да тръгне в средата на следващата година, тогава ще стартират и продажбите на модела.