Какво правиш, когато разполагаш с приблизително 7,3 млрд. тона петрол и 55 трлн. кубически метра природен газ? Започваш да ги разработваш, особено ако си Русия и енергийният сектор заема огромен дял от икономиката ти.

Точно това се случва с проекта "Восток" на брега на Карско море, който обхваща нефтогазовите находища Ванкор и Паяка. Но не само потенциалният добив е гигантски - като цяло мащабите на начинанието са огромни.

За начало, прогнозираният общ размер на инвестицията в рамките на следващото десетилетие ще е 170 млрд. долара. Част от тях идват от държавния бюджет, а друга ще бъдат вложени от партньорите на "Роснефть", сред които е BP, като двете компании ще разработват находището Ермак близо до десния бряг на река Енисей.

За да се включат и други бизнеси в проекта обаче, руската държава въведе огромни данъчни облекчения конкретно за дейностите покрай Арктическия океан. Данните на KPMG показват, че техният общ размер може да достигне 2,6 трлн. рубли или около 41 млрд. долара в рамките на следващите три десетилетия.

Но финансите не са единствените големи числа. За да няколкото находища ще са необходими общо 400 хил. работници, а за тяхното настаняване ще трябва да се построят 15 нови индустриални града. За да се захранят с ток, ще са необходими нови централи с производствена мощност от 2,5 хил. GW и почти 4 хил. километра електропроводи. Тъй като арктическият регион е доста отдалечен на практика от всичко останало, ще трябва да се положат и около 800 км нови газопровода.

Тъй като доставките на петрол изискват танкери, а водите в тези региони замръзват през зимата, ще трябва да се произведат и специални ледоразбивачни превозни средства, първите от които са поръчани на новата корабостроителница "Звезда", намираща се в Далечния изток. За момента тя ще произведе 12 ледоразбивачни петролни супертанкера, предаде Oilprice. Първият от тези уникални кораби вече беше доставен през юни 2020 г.

Предвид мащабите, не е изненадващо, че неотдавна във видеоразговор главният изпълнителен директор на "Роснефть" Игор Сечин каза на Владимитир Путин: "С огромно удоволствие ви уведомявам за старта на практическата работа по проекта."

Прогнозата е първият петрол от него да бъде доставен през 2024 г., когато производственият капацитет ще е от 30 млн. тона нефт или 600 хил. барела дневно. След първата фаза на работите, той трябва да нарасне до 50 млн. тона и до 100 млн. тона след втората.

Това прави пиково производство от 2 млн. барела дневно, което означава, че Русия само от "Восток" ще вади повече петрол, отколкото през 2019 г. са произвеждали страни като Норвегия (1,6 млн. барела дневно), Казахстан (1,59 млн.) и Катар (1,52 млн.) и почти колкото Мексико (2,1 млн.) и Венецуела (2,2 млн.).

"Затова значението на този проект не може да бъде омаловажено", пише Вадад Меликсетян за Oilprice. "Докато повечето международни петролни компании се насочват към развиване на сектора на възобновяема енергия, Русия увеличава още повече инвестициите си в сферата на изкопаемите горивна. И докато със сигурност с времето търсенето за тях ще се понижи, петролът и газта остават жизненоважни за глобалната икономика и ще бъдат такива през следващите десетилетия. Поради тази причина, Москва и руската петролна промишленост виждат достатъчно причини, за да похарчат милиони в поддържането на високо равнище на производство и през XXI в."