Не леката за земеделския сектор година се отрази тежко върху инвестиционната политика на фермерите и това личи по срива в продажбите на нова техника, които до миналата година вървяха с доста добри темпове.

Последните данни на Министерството на земеделието и храните за регистрираните машини за първите девет месеца на тази година показват, че контролните органи са вписали едва 107 нови комбайна, при 206 към края на ноември 2015 година.

Пикът в закупуването на зърноприбиращата техника бе през 2013 г., когато общо през годината бяха регистрирани 252 нови машини, припомня SINOR.bg.

Пазарът тази година тръгна трудно още от януари, затова и прогнозите на дистрибуторите не бяха много обнадеждаващи, защото стагнацията в търсенето на селскостопанска техника се усети не само в България, но и в цяла Европа.

При тракторите засега статистиката е по-оптимистична, защото продажбите почти се доближават до тези от есента на миналата година.

Към края на септември 2016 г. новите машини са били 923, при 1089 трактори, регистрирани до края на ноември 2015 г. Поради новия прием на проекти по подмярка 4,1 има надежди броят на регистрираните трактори да се изравни с този от миналата година.

Отлив се отбелязва и при телескопичните товарачи. За деветте месеца на 2016 г. са регистрирани 147 машини, при 204 товарачи, отбелязани за 10-те месеца но 2015 г. Регистрираните челни товарачи тази година са били 78.