Производителите на автомобили Volkswagen Group и SEAT S.A. обявиха плановете си да превърнат Испания в мека на електромобилното производство в Европа.

Двете компании заедно със своя партньори ще инвестират колосалните 10 милиарда евро в дейности, чиято основна задача ще бъде обезпечаването на бъдещето производство на електромобили и батерийни елементи за тях. Това е и най-голямата индустриална инвестиция в икономическата история на страната. 

Надпреварата с Tesla: Volkswagen ще строи завод за електромобили за $2 милиарда

Надпреварата с Tesla: Volkswagen ще строи завод за електромобили за $2 милиарда

Един от произвежданите в новата фабрика модели ще е Volkswagen Trinity

Инвестицията предвижда създаването на гигафабрика за батерии в град Сагунто, който се намира на 30 км от Валенсия и има едва 65 000 жители. Строителството й ще започне през първото тримесечие на 2023 година и ще създаде повечме от 3000 работни места. Домакин на съоръжението ще бъде бизнес паркът в града Park Sagunt, като то ще заеме площ от 200 хектара.

Фабриката ще разполага с годишен капацитет от 40 GWh, като ще снабдява с батерии заводите на групата Volkswagen в Марторел и Памплона. Самите заводи от своя страна ще започнат производството на електрически автомобили. Фабриката ще се сдобие и със соларен парк с размери от 250 хектара, който ще се намира само на 10 км от нея и ще осигури 20% от необходимата енергия.

"Групата на Volkswagen, SEAT S.A. и испанското правителство споделят обща визия: да превърнат Испания в европейски хъб за електрическа мобилност", каза Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на германския производител. 

Фабриката ще бъде третата от планирани общо шест за построяване в Европа. Конкретната инвестиция в нея възлиза на 3 милиарда евро, като още 5 милиарда евро ще вложи производителят SEAT в разработването на електрически модели коли и пригодяването на производството за тях.