Вчера Министерството на финансите публикува предложение за промени в Закона за ДДС. Според него, търговците на течни горива, които нямат онлайн връзка с Агенция "Митници" или Националната агенция за приходи, трябва да дават обезпечение, което е в рамките на 20 на сто от данъчната основа за доставяните от тях горива.

Цената на горивата няма да се увеличи заради новите мерки срещу ДДС измамите с течни горива, коментира за БНР Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Не смятам, че ще има някакъв сериозен ефект върху цената на горивата в страната. Дали ще изчезнат фирми, не може да се каже, но ако изчистването на пазара води до изчезването на кухи фирми, то това никак не би било лошо...”, отбеляза  експертът.

Светослав Бенчев е категоричен, че мярката, предлагана от финансовото министерство, е правилна и тя ще удари фирми, които са в сивия сектор.

Става дума за фиктивен износ на стоки, обясни той . Вкарват се  горива, например от други държави членки на ЕС, те изчезват някъде на територията на страната чрез прехвърляния или просто фиктивно се изнасят и после се реализират на някакви незаконни обети у нас.