Китай, втората най-голяма икономика в света, по-малка само от САЩ, ще завоюва още едно първо място. Съвсем скоро Поднебесната империя ще задмине Съединените американски щати като най-голям авиационен пазар в света.

В годишната си прогноза Асоциацията за международен въздушен транспорт промени очакванията си и насочи вниманието ни далеч на изток от САЩ и Европа. Индустриалната група очаква през 2036 г. 7.8 милиарда пътници да пътуват със самолет. Това е почти двоен ръст от очакваните 4 милиарда тази година.

Половината от тях след 20 години ще бъдат азиатци. Но докато асоциацията предвижда значителни промени през следващите две декади, най-драматичната промяна ще се случи още в рамките на следващите пет години.

Китай ще отнеме първото място като най-голям авиационен пазар през 2022 г., две години по-рано от очакваното, гласи прогнозата. Междувременно Boeing очаква, че Поднебесната империя ще се нуждае от нови над 7 200 самолета на стойност над 1 трилион долара.

През последните години китайските авиолинии бързо разширяват международните си дестинации. Само тази седмица Air China и Hanan Airlines обявиха три нови маршрута до САЩ.

В следващите 20 години развиващите се пазари ще започнат да доминират. Великобритания, която днес е третият най-голям пазар, ще падна на пето място след Индия през 2025 и Индонезия през 2030 г.

Влиянието на Европа ще продължи да намалява, тъй като и Тайланд и Турция ще влязат в топ 10 през следващите две десетилетия. Франция и Италия ще изпаднат до 11 и 12-та позиция.

И Индонезия, и Индия са сред топ клиентите на Boeing и Airbus, след като бюджетните авиолинии намаляват цените и увеличават възможността все повече хора да летят.