През миналата седмица Европа и САЩ поставиха края на една търговска война, продължила 17 години. И докато двете страни се отказаха да си налагат взаимно мита заради държавните субсидии в самолетостроенето, то трета държава се кани да наруши дуопола на западния свят в тази индустрия.

Докато за близо 2 десетилетия Вашингтон и Брюксел си наложиха взаимни мита за десетки милиарди долари, през последните няколко години Китай работи по свой граждански самолет.

Държавното дружество Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC) вече започна тестовете на своя 168-местен модел C919, който е потенциален конкурент на A320 на Airbus и B737 на Boeing. Компанията очаква да получи сертификат за самолета от китайските регулатори през тази година.

"За строителството на самолета са били насочени държавни субсидии между 49 и 72 милиарда долара, което е много повече от помощите, осигурени от правителствата за Airbus и Boeing", обяснява старши съветникът в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон Скот Кенеди, цитиран от EURACTIV.

Европа и САЩ слагат край на спора си за субсидиите за авиостроителите. Поне за 5 години

Европа и САЩ слагат край на спора си за субсидиите за авиостроителите. Поне за 5 години

Това отваря нова страница в нашите отношения, посочва председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

"Големият проблем е, че Китай манипулира пазара като кара Airbus и Boeing да играят един срещу друг и изисква трансфер на технологии в замяна на поръчки", обяснява Ричард Абулафия, който е експерт по авиационния пазар в анализаторската фирма Teal Group.

Въздушният трафик в азиатската страна след пандемията се възстановява много по-бързо от където и да било другаде в света. От Boeing изчисляват, че китайският пазар ще се нуждае от 9360 нови самолета в следващите 20 години. Това се равнява на една пета от прогнозираните покупки в световен мащаб за този период.

Докато Китай все още остава зависим от Airbus и Boeing в това отношение, в дългосрочен план страната цели да разчита на собствено производство на самолети.

"Авиационната индустрия едновременно е инструмент за растеж и дипломация, както и за търговия, който помага за правенето на политика на чуждестранните пазари", обяснява Майкъл Мерлузеу, който е анализатор в консултантската компания AIR. По неговата оценка Китай има и технологиите, и индустриалната мощ, за да произвежда сама самолети.

Към момента е ясно, че производителите в страната имат постижения при фюзелажа и крилата на модела C919, но все още се нуждаят от подобрения в производството на електроника и двигатели. Също така китайският модел ще бъде по-тежък от тези на Boeing и Airbus, което означава, че ще се нуждае от повече гориво и следователно ще бъде по-скъп за използване.

Въпреки това вече има клиенти за него. COMAC отчита 815 поръчки от 28 клиенти, повечето от които са китайски компании. Все пак някои анализатори очакват, че C919 няма да промени играта дори на китайския пазар, а по-скоро ще създаде модел на триопол с различен дял от пазара на Airbus, Boeing и COMAC.