В края на миналата година на 160 километра от София отвори врати една от най-модерните болници в Централна и Източна Европа, в чието построяване са инвестирани 49 милиона евро.

Строежът на клиниката започва още през 1970 година, но след няколко забавяния на работата по нея тя е изоставена недовършена. Така минават 30 години.

Идеята за възобновяването на работата по болницата се възражда през 2013 година, когато стартира инвестиционна програма за подобряване състоянието на здравните заведения в западната ни съседка на обща стойност от 430 милиона евро. Близо половината от тях са отпуснати от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

В резултат в края на 2017 година тя отваря врати, като готовото съоръжение покрива площ от 45 хиляди квадратни метра или колкото 7 футболни игрища. Клиниката разполага със 17 операционни и над 600 легла за пациенти.

От ЕИБ осигуряват 33 милиона евро заем за строежа, а останалите 16 милиона евро са осигурени от сръбското правителство.

Проектът е особено важен за Сърбия, като той ще осигури достъп до лечение не само на гражданите на Ниш, но и на още около 2,5 милиона души в югоизточната част на страната.