Европа ще бъде изправена пред безпрецедентен недостиг на квалифицирани кадри в IT сектора през 2020 г. Един от основните начини да бъде запълнена тази дупка е да се окуражава миграцията на Стария континент.

Това заяви шефът на най-голямата компания в сферата на човешките ресурси в света Adecco Алан Дихейз, цитиран от Business Insider. Той е един от участниците в годишната среща на Световния икономически форум в Давос, Швейцаря.

По думите на Дихейз новите технологии оказват все по-голямо влияние при търсенето на служители от страна на работодателите. Това се усеща и в сферата на науката, инженерните и математическите науки. 

Главният изпълнителен директор на Adecco твърди, че в момента пазарът на труда не разполага с достатъчно кадри, които да са високо квалифицирани в сегмента на новите технологии.

“Има над 200 милиона безработни в света, и в същото време се търсят служители за 33 милиона работни места в САЩ и Европа. Въпреки това се получава разминаване, заради недостигът на умения на търсещите работа, а това от своя страна води до пропуснати ползи и растеж”, обяснява той.

Като пример Дихейз посочва Германия, където недостигът на специалисти достига до 10 милиона незаети длъжности.

“Дебатът за миграцията трябва да премести фокуса си от емоциите към решенията. Необходимо е отново да се обърне внимание на икономическия и социалния ефект на кризата”, смята експертът.

“Правителствата трябва да основават политиката си спрямо имигрантите на възможния положителен ефект върху демографската ситуация, застаряването на населението и намалялата раждаемост, както и на недостига на квалифицирани кадри", допълва той.