Японската Toyota обяви за промяна в позицията си, свързана изменението на климата. Автомобилният гигант обещава да бъде по-прозрачен по отношение на стъпките, които предприема в тази посока, тъй като е изправен пред засилен натиск от страна на еко-активисти и инвеститори.

Производителят на автомобили е подложен на строг контрол, след като застана на страната на администрацията на Тръмп през 2019 г. в опит да забрани на щата Калифорния да определя свои собствени правила за ефективност на горивото.

"Toyota ще прегледа дейностите и цялостната си политика чрез, за да докаже, че те са в съответствие с дългосрочните цели на Парижкото споразумение", се казва в изявление на компанията. А въпросните действия ще бъдат обявени до края на тази година.

Toyota удвоява водородния си залог с нов Mirai

Toyota удвоява водородния си залог с нов Mirai

Зареждане за пет минути осигурява 850 км. пробег

Производителят на автомобили също заяви, че "ще се стреми да предостави повече информация, така че всички заинтересовани страни да разберат нашите усилия за постигане на въглероден неутралитет."

Четири фонда с активи около 235 милиарда долара оказват натиск върху Toyota

Това се случва преди годишното събрание на акционерите през юни. Това се случва заради международните усилия за предотвратяване на катастрофално глобално затопляне.

"Този ход не трябва да бъде просто PR упражнение, а да даде ясен край на ролята на компанията в замърсяването на климата, която й придава изоставащ статут", заяви пред Reuters Йенс Мунк Холст, който е главен изпълнителен директор на датския пенсионен фонд AkademikerPension, акционер в Toyota.

Фондът провежда интензивна директна ангажираност с Toyota след десетилетие на комуникация с производителя на автомобили по отношение политиките на компанията, свързани с климата.

AkademikerPension вече обмисля продажбата на акциите си, ако няма промяна но изразява голяма надежда, че такава все пак ще има

"Досега компанията многократно е подкопавала усилията, свързани с климатичните промени - от противопоставянето на забраната на правителството на Великобритания на двигателите с вътрешно горене до 2030 г., до противопоставянето на стандартите за икономия на гориво в САЩ", казва предтавителят на фонда Мунк Холст.

От своя страна, от Toyota отвърнаха, че се нуждаят от малко време, за да отговори на коментарите на Холст.

Други основни инвеститори, които оказват натиск над японската автомобилна компания са Пенсионният съвет на Church of England, шведският AP7 и норвежката Storebrand

Папа Франциск се качва на водородна Toyota

Папа Франциск се качва на водородна Toyota

Главата на католическата църква предпочита да пътува със скромни коли

Припомняме, че Toyota беше сред големите производители на автомобили, които подкрепиха администрацията на президента Доналд Тръмп в опита й да забрани на щата Калифорния да определя свои собствени правила за икономия на гориво или изисквания за нулеви емисии. Днес се провеждат нови преговори с администрацията на американския президент Джо Байдън.

Печалбата на Toyota се срина с 86%

Печалбата на Toyota се срина с 86%

Президентът на компанията обеща да защити работните места и да не прави съкращения

С нарастващия натиск върху производителите на автомобили да намалят вредните емисии, Toyota също се опитва да произведе нови еко електромобили, които да се конкурират адекватно с останалите компании.