Папа Франциск получи нов служебен автомобил. Toyota е подготвила специална версия на водородния седан Mirai специално за Главата на Римокатолическата църква. Според Motor1 колата е преоборудвана с голям стъклен навес вместо традиционния покрив, специални парапети и прибираща се стълба.

След модернизацията седанът значително се е увеличил по размери. Сега превозното средство е дълго над пет метра и високо 2,8 метра. Цялото купе на новия служебен автомобил на главата на Римокатолическата църква е боядисано в бяло.

Не е известно дали са направени промени в техническата част на автомобила. Общата мощност на електродвигателя на горивни клетки на конвенционален седан е 155 конски сили. Колата ускорява до 100 км / ч за 9,6 секунди. Автономният пробег с едно зареждане на Mirai е 483 километра. Времето за презареждане на автомобила не надвишава три минути. Максималната скорост е 178 км в час.

Понтификът се запозна за първи път с водородния седан Toyota Mirai през ноември миналата година по време на пътуване до Япония. Очевидно Папа Франсис хареса автомобила с водородни горивни клетки и той реши да го направи официалното си превозно средство.

Главата на Римокатолическата църква предпочита да пътува с относително скромни превозни средства. Например миналата година Renault пусна специална модификация на кросоувъра Dacia Duster за папата. При посещение на остров Мавриций в Индийския океан, папата се вози на преработен пикап Nissan NP300 Hardbody, а при посещението в Ирландия използва комби Skoda Rapid.

Освен това по различно време на папата бяха представени различни коли, включително скъпи суперавтомобили. Най-често премиум колите бяха изложени на търг и всички приходи бяха похарчени за благотворителност. Самият Франсис през 2013 г. заяви, че е разстроен, когато е видял свещениците да използват луксозни автомобили.