Турция и Световната банка подписаха споразумение за програма на стойност $1 милиард за ускоряване на разширяването на възобновяемата енергия в страната. Програмата ще помогне за създаването и разширяването на пазара на Турция за разпределена слънчева енергия, като ще бъде създадена и пилотна програма за съхранение на батерии, става ясно от изявление на банката, цитирано от Daily Sabah.

Финансирането се състои от заеми от около $657 милиона от Международната банка за възстановяване и развитие, $30 милиона от Фонда за чисти технологии и $3 милиона безвъзмездно финансиране от Програмата за подпомагане на управлението на енергийния сектор на Световната банка. Очаква се програмата да мобилизира и $259 милиона долара частен капитал.

Слънчевата електроенергия в Турция отбелязва рекордно увеличение

Слънчевата електроенергия в Турция отбелязва рекордно увеличение

Ръстът е в рамките само на един месец

Това е първият по рода си в Турция подобен по мащаб проект, който ще изплаща средства от Световната банка, когато предварително договорените резултати бъдат постигнати и независимо проверени.

Снимка 594419

Източник: iStock by Getty Images

TKYB и TSKB ще развият разпределения енергиен пазар на Турция на два етапа. Те ще отпускат заеми директно на частни разработчици на покривни и наземни соларни инвестиции, насочени към търговски и индустриални клиенти.

Целта е да бъдят подкрепяни и други местни търговски банки или лизингови компании, които да предоставят подобни заеми за разработчиците на слънчева енергия.

"По този начин програмата ще развие все по-разнообразен пазар от източници на финансиране за разширяване на разпределената слънчева енергия", разясняват от банката.

Страната има за цел да увеличи значително слънчевата си енергия до 52,9 гигавата (GW) до 2035-а година, от 9,5 GW през 2022 г., докато целта за съхранение на батерии е 7,5 GW.

"Световната банка приветства ангажимента за удвояване на възобновяемата енергия до 2035 г. и има удоволствието да придружава страната в нейните усилия за постигане на енергийна сигурност, по-ниски енергийни разходи за потребителите и борба с изменението на климата", заяви Умберто Лопес, директор на Световната банка за Турция.

Цялостната идея на програмата е да изгради основа за еволюцията към един зрял пазар за разпределена слънчева енергия и решения за съхранение, способни да привлекат и много частни инвестиции и в крайна сметка да доведат до една нова, екологична и независима енергийна система.

Вятърът изпревари въглищата в европейската енергетика

Вятърът изпревари въглищата в европейската енергетика

Традиционната енергетика обаче не се предава лесно