Турция ще изиграе водеща роля в усилията на Либия да диверсифицира своя енергиен микс чрез добавяне на повече чисти енергийни ресурси, съобщава Daily Sabah. Новината идва в момент, когато страната се стреми да разшири възобновяемите енергийни ресурси, а икономиката й започва да се възстановява от раните на дългогодишните политически вълнения.

Либия планира значителна промяна в енергийния си сектор, традиционно доминиран от въглеводорода. Фокусът на северноафриканската страна днес е поставен върху включването на възобновяема енергия и това не е никак случайно. Нарастващите опасения за енергийната сигурност и нарастващото търсене на алтернативни източници са основната причина за желанието за промяна.

Докато страната се бори с бързия растеж на населението и с разрастването на тежката промишленост, търсенето на електроенергия нарасна. В момента суровият петрол генерира почти 80% от електричеството на Либия. Въпреки това се правят планове за диверсификация на енергийните източници.

Турция и нейната важна роля в глобалното надмощие за критични минерали

Турция и нейната важна роля в глобалното надмощие за критични минерали

Страната смята да си сътрудничи най-вече с Африка

Очаква се производството на газ и водород да представлява по-голям дял от енергийния микс в бъдеще, с принос от възобновяеми източници. Този амбициозен план, предназначен да промени енергийната динамика в региона на Северна Африка, цели 20% микс от екологична енергия в енергийния сектор на Либия до 2035 година.

"Либия е голяма страна с висок потенциал за слънчева енергия", заяви Абдусалам Елансари - ръководител на Дружеството за възобновяема енергия на страната, пред Anadolu Agency по време на Либийската енергийна и икономическа среща на върха, която се проведе в столицата Триполи.

Триполи, Либия

Източник: EPA/БГНЕС

Триполи, Либия

Според Елансари поетапният подход ще накара Либия да постигне 1,7 гигавата възобновяема енергия до края на 2027 година, да напредне до 2,5 гигавата през 2030 година и накрая да достигне целта от 4 гигавата до 2035 година.

Централна част от тази инициатива е програмата "Go Green", която се фокусира върху инсталирането на покривни слънчеви системи в жилищни, промишлени и правителствени сгради в Либия. Миксът от възобновяеми енергийни източници ще включва на видно място слънчева, вятърна и концентрирана слънчева енергия (CSP).

Страната проучва и перспективите за зелен водород в партньорство с Националната петролна корпорация (NOC), което е допълнителен потенциал за диверсификация на енергийния микс на страната.

Ролята на Турция

Международното сътрудничество за постигането на целта на Либия за възобновяема енергия е от ключово значение. Именно тук се появява и Турция, която най-вероятно ще бъде ключова част от новата стратегия на страната.

Много турски компании и инвеститори вече проучват възможностите за навлизане на либийския енергиен пазар.

"Либия, която наистина има огромен потенциал за слънчева енергия, може да се възползва от опита на Турция в този сектор", заяви турският министър на енергетиката Алпарслан Байрактар.

Анкара очевидно е готова за сериозни инвестиции в либийската инфраструктура за възобновяема енергия. Остава да видим какво и кога предстои.

Инвестициите на Турция във възобновяема енергия могат да спрат хроничната инфлация

Инвестициите на Турция в най-бързо развиващия се енергиен пазар могат да спрат хроничната инфлация

Това показват данните от ново проучване