Турция напредна с едно място, за да се класира сред първите 11 страни в света по инсталиран капацитет за възобновяема енергия. Това обяви каза енергийният министър на страната, цитиран от Daily Sabah. На Стария континент страната вече заема престижната пета позиция.

"Ние влязохме сред 11-те най-добри страни в света по възобновяема енергия и държим петата позиция в Европа", заяви министърът на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар, цитирайки данни от Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Силно зависима от вноса за енергийни нужди, през последните години Турция успя да увеличи общото производство на електроенергия, като същевременно намали производството на въглища, благодарение на агресивното нарастване на разгръщането на чиста енергия от вятърни, слънчеви, геотермални и водни инсталации. Анкара наля огромен капитал за разширяване и укрепване на своята инфраструктура и енергийни мрежи.

Чрез производството на електроенергия от възобновяеми източници, Турция не само намалява зависимостта си от вноса, но също така постига стабилен напредък към целта си за нулеви нетни въглеродни емисии през 2053-а година.

"Турция интегрира своите слънчеви ресурси, вятър, хидроресурси, геотермални и всички възобновяеми ресурси в своята икономика, съгласно конкретна програма", подчертава енергийният министър.

Летище "Истанбул" планира да е първото, захранвано изцяло от слънчева енергия

Най-натовареното летище в Европа планира да е първото, захранвано изцяло от слънчева енергия

Планира се фотоволтаичната електроцентрала да произвежда 340 милиона киловатчаса енергия годишно

Отличниците

Китай заема първто място, според статистическите данни за възобновяемия капацитет на IRENA за 2024 г. Следват САЩ и Бразилия, заедно с Индия, Германия, Япония, Канада, Испания, Франция и Италия. На този фон, с нейните 58 462 мегавата инсталирана мощност, Турция е на 11-о място, следвана от Русия, Обединеното кралство, Австралия и Виетнам. 

Като част от своята енергийна политика, страната активно се опитва да включи слънчева, вятърна, геотермална и водна енергия в своя енергиен микс. Правителствената политика има за цел да въведе в експлоатация 5000 мегавата възобновяеми енергийни мощности годишно, състоящи се от 3500 мегавата слънчева енергия и 1500 мегавата вятърна енергия. А голямата цел е да достигне 60 000 мегавата нова инсталирана мощност до 2035-а година.

Турция и Световната банка с мащабен проект за възобновяема енергия на стойност $1 милиард

Турция и Световната банка с мащабен проект за възобновяема енергия на стойност $1 милиард

За ускоряване и независимост на зелената енергия в страната