Инсталираният капацитет на слънчевата енергия в Турция отбеляза рекордно увеличение в рамките на един месец през април, като се увеличи с приблизително 1,3 гигавата (GW) в сравнение с предходния месец. Това става ясно от нов доклад, цитиран от местните медии. Капацитетът на слънчевата енергия в страната достигна 13,9 гигавата в края на април, отбелязвайки увеличение от 1,3 гигавата в сравнение с предходния месец, според данните, събрани от Турската корпорация за пренос на електроенергия (TEIAŞ), съобщава Anadolu Agency (AA).

Турция се фокусира върху повече възобновяеми енергийни източници с всяка изминала година, което е в съответствие с целта й за намаляване на енергийната зависимост и постигане на нетни нулеви емисии в енергийния сектор. Генералният секретар на Асоциацията на индустриалците в сектора на слънчевата енергия (GENSED) Хакан Еркан заяви пред AA, че "промените в Регламента за нелицензирано производство на електроенергия са изиграли значителна роля за това увеличение."

Централната банка на Турция ревизира нагоре прогнозата за инфлацията

Централната банка на Турция ревизира нагоре прогнозата за инфлацията

Ще се стабилизира ли турската икономика?

Експертът отбеляза, че според предишната наредба нелицензираните съоръжения за производство и потребление на електроенергия трябваше да бъдат в една и съща лицензионна зона за разпределение. Това ограничение е отменено. Той обясни, че тези посочени съоръжения вече имат право да продават излишната продукция.

Снимка 274269

Източник: iStock

Важни изменения в регламента относно нелицензираното производство на електроенергия на енергийния пазар бяха обявени през август 2022 г. от Регулаторния орган на енергийния пазар (EMRA) на страната, опростявайки процеса на потребителите да използват слънчева енергия за собствена консумация и предизвиквайки скок в инвестиционния апетит в сектора на възобновяемите енергийни източници. Така инсталациите се ускориха, като бяха дадени лицензи и за електроцентрали с капацитет от 100 до 500 мегавата и дори по-голям.

Врамките на програмата на Европейския съюз "Зелена сделка" Турция се стреми да направи така, че нейният промишлен сектор да работи без отделяне или неутрализиране на въглеродни емисии, докато произвежда. Компаниите, занимаващи се с износ, се обръщат все повече  към възобновяеми източници, за да посрещнат нуждите си от електроенергия.

Това е и един от най-бързите начини фабриките да намалят въглеродния си отпечатък. Затова и компаниите, занимаващи се с износ, започнаха масово да инсталират нелицензирани слънчеви електроцентрали, за да задоволят нуждите си от електроенергия от възобновяеми енергийни източници преди 1 януари 2026 година.

Европейската комисия прие набор от предложения, за да направи политиките на ЕС в областта на климата, енергетиката, транспорта и данъчното облагане подходящи за намаляване на нетните емисии на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Силно зависима от вноса на електроенергия, през годините Турция успя да увеличи общото производство, като същевременно намали производството на въглища. Това стана, благодарение на агресивното нарастване на разгръщането на чиста енергия от вятърни, слънчеви, геотермални и водни инсталации.

Скорошен доклад на базирания в Лондон мозъчен тръст Ember установи, че възобновяемите енергийни източници са генерирали почти една трета от глобалното електричество през 2023-а година и това се случва за първи път. Същевременно, този показател в Турция достига 42%, което поставя страната на нива доста над средните за света.

Летище "Истанбул" планира да е първото, захранвано изцяло от слънчева енергия

Най-натовареното летище в Европа планира да е първото, захранвано изцяло от слънчева енергия

Планира се фотоволтаичната електроцентрала да произвежда 340 милиона киловатчаса енергия годишно