Сърбия убеди Китай да инвестира €2 милиарда за изграждане на вятърни и слънчеви електроцентрали и съоръжения за производство на водород в страната. Това е най-голямата инвестиция във възобновяемата енергия на балканската страна досега, се казва в изявление на сръбското Министерство на минното дело и енергетиката, цитирано от Reuters.

Меморандумът за разбирателство (MOU) между министерството, китайската Shanghai Fengling Renewable и сръбската Zijin Copper - местно дъщерно дружество на Zijin Mining, вече е беше подписан и това дава зелена светлина на бъдещите проекти.

Амбициите на Китай го превърнаха в световен лидер в инвестиции за възобновяема енергия

Амбициите на Китай го превърнаха в световен лидер в инвестиции за възобновяема енергия

Последните планове за изграждане на проекти за възобновяеми източници в света с общ капацитет 11 гигавата

Въпорсният меморандум предвижда изграждането на вятърен парк с мощност 1500 мегавата (MW), слънчева електроцентрала с мощност 500 MW и централа за водород с годишен капацитет от около 30 000 метрични тона до 2028 година.

Произведената енергия ще се използва от притежаваната от Zijin медна мина и топилна фабрика близо до град Бор в източна Сърбия.

"Този проект ще позволи на Zijin да произвежда значителна част от своите нужди от електроенергия по устойчив начин", сочи изявление на компанията.

Снимка 529706

Източник: iStock

"Тази инвестиция ще ни помогне да постигнем целите за енергийна сигурност и независимост и да достигнем въглеродна неутралност до 2050 година", коментират от своя страна властите.

Zijin Mining стана стратегически партньор на Сърбия в медния добив RTB Bor през 2018 година, като обеща да инвестира $1,26 милиарда в замяна на 63% дял. По-късно, през 2021 година, дружеството отвори подземната мина за мед и злато Cukaru Peki.

Китай е инвестирал милиарди евро в страната кандидат за членство в Европейския съюз Сърбия, най-вече под формата на облекчени заеми за инфраструктурни и енергийни проекти. Повечето инвестиции са част от инициативата "Един пояс, един път" - за отваряне на външнотърговски връзки.

За да засили икономическия растеж и приходите си, сръбското правителство предложи минерални ресурси на китайски инвеститори.

Бързо развиващите се гиганти в Сърбия: приходите на най-успешните компании скачат от 1,7 на €10,2 милиарда

Бързо развиващите се гиганти в Сърбия: приходите на най-успешните компании скачат от 1,7 на €10,2 милиарда

Лидерът в класацията е генерирал приходи от €1 милиард