В югоизточната част на САЩ вече започна да се наблюдава недостиг на бензин, след като най-големият петролопровод в страната - Colonial Pipeline, стана жертва на хакерска атака, предаде Zero Hedge. Сред най-засегнатите щати са Калифорния, Флорида и Алабама.

В Северна Каролина пък губернаторът Рой Куупър издаде изпълнителна заповед за въвеждане на временно извънредно положение. С нея той ограничи количествата бензин, които могат да се продават по бензиностанциите в страната, "за да се осигури адекватното предлагане в целия щат".

Причината е, че и щатът е засегнат от удара срещу Colonial и търсенето не може да се задоволи. Разбира се, пазарният механизъм би елиминирал проблема елегантно. Цената на бензина би се повишила и така само хората, които имат най-голяма нужда от него, щяха да го потребяват. Вместо това с издаването на изпълнителната заповед се наблюдава както ценово покачване, така и километрични опашки, чиито снимки заляха социалните мрежи от вчера.

Всъщност средната цена на бензина в САЩ достигна 2,96 долара за галон (= 3,78 литра) - най-високата си стойност от 2014 г. насам. Но на някои места тя нарасна до над 4,5 долара за галон.

Същевременно не се очаква проблемите на петролопровода да бъдат разрешени в непосредствено бъдеще. От компанията, която оперира Colonial, изтъкнаха, че ще възстановят нормалната му операция едва след като се справят с вируса, засегнал системите им. Прогнозата е, че това ще се случи до края на седмицата или през уикенда.

Петролопроводът беше ударен от хакери, предполагаемо от Източна Европа или Русия, с ransomware вирус. Той заключва компютърните системи и, както името му предполага, целта е плащането на откуп за отключването им от хакерите.

Именно получаването на пари е целта, която самите хакери посочват за деянието си. От ФБР изтъкват, че заразяването на компютърните системи зад Colonial с вирус е дело на хакерската група DarkSide ("Тъмната страна").

За момента тръбата, която е дълга почти 9 хил. км, работи с изключително понижени обеми. Причината за това е, че нейното управление се осъществява ръчно.