Южна Корея ще освободи милиардерът Лий Дже-Йонг условно и предсрочно след 18 месеца, които той прекара в затвора заради ролята си в огромен корупционен скандал, който предизвика национални протести и доведе до отстраняването на предходния президент, предава Associated Press.

Съобщението на Министерството на правосъдието в понедеделник, което идва година преди края на присъдата на наследника на империята Samsung, подчертава как съдебната система в страната се отнася със снизходителност към подобни прстъпления и има преференциално отношение към магнатите. То помрачава и публичния образ на президента Мун Дже-Ин, който обеща, че ще свие мощта на семейните конгломерати в страната и ще сложи край на тесните им връзки с властта.

Лий, който влезе в затвора отново през януари, управлява групата Samsung като зам.-председател на Samsung Electronics, един от най-големите производители на чипове памет и смартфони. Той бе осъден заради подкуп, даден на предходния държавен глава Парк Кън Хе и нейно доверено лице, за да получи одобрение от правителството за сливане между две дъщерни дружества на групата, с което да засили контрола си над империята. Парк Кън Хе също бе осъдена и лежи в затвора.

През последните месеци бизнес лидери и ключови членове на правителството и управляващата партия подкрепиха предсрочното освобождаване на Лий, цитирайки ключовото значение на Samsung в националната икономика и предизвикателствата пред компанията на пазара на полупроводници.

Южнокорейците също до голяма степен подкрепят освобождаването, сочат скорошни проучвания.

През Лий продължава да има правни рискове. Той ще се изправи пред съда по обвинения за манипулация на фондовия пазар и нарушения покрай същото сливане от 2015 г. Следващото заседание по това дело е в четвъртък.

53-годишният Лий бе осъден през 2017 г. първо на пет години затвор, но бе освободен след 11 месеца през февруари 2018 г. През 2019 г. делото бе преразгледано и той отново бе пратен в затвора.

Наследството Samsung: Най-богатата жена в Корея вече притежава над $7 милиарда

Наследството Samsung: Най-богатата жена в Корея вече притежава над $7 милиарда

Лий Дже-Йонг, единствен син на Лий Кун-хи, циментира контрола си върху най-голямата компания в страната