Вероятно изглежда странно някой да даде над 200 000 долара за стари и използвани сандали. Не когато е замесено името на Стив Джобс, нещата изглеждат по-различно.

Старите сандали на основателя на Apple, бяха продадени за 218 750 долара на Icons and Idols: Rock N Roll - тридневен търг, проведен от частната аукционна къща Julien's Auctions.

Сумата е била изненадваща дори за организаторите от Julien's, които заявиха, че са очаквали сандалите от корк да се продадат за около 60 000 долара, съобщава Fortune.

Как Стив Джобс превръща провала в кариерата си в успех?

Как Стив Джобс превръща провала в кариерата си в успех?

Исторята му показва, че неуспехите могат да доведат и до триумф, ако работим достатъчно

Докато повечето стари артикули са с намаление в цената, заради това, че са износени, в случая със сандалите Birkenstocks на Джобс, стойността им се покачва именно от това, че са носени.

Според описанието на скъпата стока на уебсайта на Julien, Birkenstocks са били "използвани, но все още изглеждат непокътнати". Смята се, че Джобс ги е носил в гаража в Лос Алтос, когато той и Стив Возняк са създавали първия компютър на Apple.

Макар шумът около сандалите Birkenstocks да се дължи отчасти на Джобс, популярността на самите Birkenstocks рязко скочи. Един от моделите на Birkenstock се превърна в ценна стока през последните месеци поради интерес в TikTok.

През 2016 г. още от личните вещи на Джобс бяха предложени на търг. Часовникът му Seiko се продаде за 42 000 долара. Черното му кожено яке беше продадено за 22 400 долара.