Ikea и Rockefeller Foundation вече имат съвместен фонд за зелени инвестиции. Основателите планират да наберат 10 милиарда долара през 2021 година, а след това да увеличат капитала до 1 трилион долара, предават световните агенции.

Всеки от основателите ще инвестира по половин милиард долара. Новият фонд цели да намали емисиите на парникови газове с 1 милиард тона и ще увеличи зелените енергийни инвестиции в държави като Индия, Нигерия и Етиопия.

Според данни на Организацията на обединените нации близо 2, 8 милиарда жители на на света нямат достъп до надеждно електрозахранване. Партньорите пресмятат, че предоставените средства ще осигурят енергия за 1 милиард от тях през идното десетилетие.

Средствата ще се разпределят чрез трета публична благотворителна организация, което ще помогне да се увеличи кредитирането чрез частни корпорации и международни агенции за развитие.

Новината идва на фона на интензивен натиск върху богатите страни да изпълнят ангажимента си за финансиране на инициативи, насочени към опазване на околната среда. Преди повече десет години те обещаха да мобилизират по 100 млрд. долара годишно до 2020-а, за да помогнат на развиващия се свят да се справи с последиците от климатичните промени и да инвестират в зелени технологии. Това все още не е факт. През 2018 година реалната инвестиция успя да достигне 78, 9 млрд. долара - доста под договореното.