Масово срещаните американски сгради се срещат в почти всеки американски град. Височината им варира до 7 етажа и обикновено са блокове. Освен за апартаменти под наем, те служат и за общежития. Външните им стени са покрити с фиброцимент, метал, циментова замазка или тухли, пише Bloomberg.

Обикновено конструкцията на всички е направена от рамки от меко дърво. Елементите са дървени греди с размери две на четири, които почти винаги са направени от иглолистна дървесина. 

Направата на т.н. "рамки балони", които са в основата на конструкцията е много лесна. Тя позволява на строителя да я покрие с каквито материали желае и отвътре и отвън, според архитекта Уокър Филд. Това е начин да се превъзмогне недостига на работна ръка и построяването на тези жилища да става по-бързо. Тази "рамка балон" се използва все още при строенето на жилища в САЩ и Канада. Методът е известен и в Нова Зеландия, Австралия и Япония, но не и на други места по света.

Снимка 406573

Източник: iStock

В Америка използването на такива дървени рамки се е превърнало в основен метод в строителството. Една от причините е, че излиза много по-евтино от бетон или стомана. Освен това дървеният материал позволява, ако се допусне грешка, да се поправи много бързо, като се изреже нов елемент. Рамката има много пространство и улеснява работата на електротехници и проводници пи прекарването на тръби и кабели.

Има причина обаче за ограничението на височината за сградите, за които се използва. И тя е, че дървеният материал гори много лесно. Следствие от това е големият пожар в Чикаго през 1871 година, когато изгарят хиляди сгради, в чиято основа има "рамки-балони". Малко по-късно градът въвежда забрана за дървените конструкции. Постепенно забраната обхваща и други градове и всички гъсто населени градски квартали. Този строителен метод спира да бъде използван и в предградията.

Строителните кодекси също еволюират, под натиска на застрахователи и производители на продукти за пожарна безопасност, които искат лабораторно да се определят стойности на огнеупорност за определени материали.

Най-значимата промяна се случва на Международната конференция за строителството в Южна Калифорния, където единния строителен кодекс от 1970 г. бива обновен.

В началото на 90-те години нещата са на път да се променят. Архитектът на Лос Анджелис Тим Смит, открива, че дървесина, обработена с огнезащитен материал не може да гори.

Въпреки това обаче строителните кодекси запазват ограниченията за дървени конструкции. Нарастващото търсене на жилища, предизвикано от демографските промени постепенно възвърна "рамките балони" като ги направи широко използвани отново.

Снимка 406572

Източник: iStock

Толкова много идентични сгради налагат нуждата от разнообразие. Заради по-широките коридори блоковете започват да се правят с апартаменти и от двете страни, а отвън с цветни панели. Освен това партерът се усъвършенства, като вече служи за гаражи и магазини.

Резултатът е много на брой еднакви сгради, но това е характерно за всеки нов градски или крайградски квартал за миналия век. Използването на дървения материал като основен в строителството има и своите предимства. Той е възобновим ресурс. Оработва се  и се лепи, за да се получат дебели дървени греди. Най-високата такава сграда е от 18 етажа.Това е общежитието на Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

Орегон вече е променил строителния си кодекс и позволява масово използване на дървени конструкции. Очаква се до 2021 година и други щати да последват този пример.

Снимка 406570

Източник: iStock

Предимствата на дървените конструкции се преувеличават според Стивън Цирински, съпредседател на нюйоркския департамент към Американския институт на архитектите. Думите му са предизвикани от избухнал пожар през 2015 година в апартамент в такава сграда. Огънят се разпространява много бързо през празните пространства, които остават при сглобяването на гредите. Не е имало жертви, но цялата сграда е била унищожена.

Рядко има случаи на пожари в такива сгради. Недостатък обаче е, че те са много бързо запалими и огънят се разпространява преди пръскачките да успеят да се включат.

По данни от Националната асоциация за противопожарна защита от 13-е пожара избухнали в САЩ през 2017 година и причинили щети за $20 милиона, 6 са били в сгради с дървена конструкция.

Някои части от страната имат нужда от строителство на нови сгради. И въпреки че архитектите, които работят с дървени конструкции, имат план за по-икономично решение, не е ясно дали тези постройки ще бъдат безопасни. Предвид това все още не е взето решение как и какви сгради ще бъдат строени.