Биткойнът достигна до нов рекорд. Цената на дигиталната валута скочи до най-високите си нива в сряда, показват данни на Bloomberg, превръщайки се във все по-привлекателен за инвеститори актив.

Поскъпването на виртуалните пари се дължи на интереса в Китай и някои други части на света, където традиционните валути са строго контролирани.

В азиатската страна например притесненията относно юана карат инвеститорите да се насочват и към други активи, в които да търсят сигурно убежище.

Криптовалутата, която вече е на осем години, достигна стойност от 1 140.64 долара, което ниво е по-високо от достигната през ноември 2013 година цена от 1 137 долара.

През декември месец миналата година биткойнът също счупи рекорда си за обща пазарна капитализация, която сега надвишава 16.10 милиарда долара.

Последният скок се дължи на капиталови или валутни ограничения и в други страни като Индия и Венецуела, където хората купуват биткойни, за да запазят спестяванията си.

Властите в двете държави пратиха в историята най-едрите банкноти, които бяха в обращение, за да ограничат корупцията и контрабандата на валута.

"Това е доказателство, че все повече хора са сигурни във валутата", коментира главният изпълнителен директор на Genesis Mining Марко Стренг.

"Те виждат ползата от Bitcoin и други криптовалути. Това неизбежно ще ускори растежа на цялата икономика", допълни експертът.