В рамките на мандата се гарантира минимална работна заплата 650 лв. и средна работна заплата 1500 лв. е сред записаните цели в програмата за съвместното управлениет на ГЕРБ и Обединените патриоти в периода 2017-2021 година.

Образованието и здравеопазването са изведени като стратегически национални приоритети на новата правителствена коалиция.

Други приоритетни области, в които ще се фокусира вниманието си са, увеличаване на минималната пенсия, присъединяването на страната към Шенген, европредседателството, спирането на притока от мигранти на турските граници, завършване на магистралния пръстен и други, съобщава news.bg.

21 страници е програмата, около която са се обединили бъдещите управляващи. След края на преговорите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов направиха изявление. Двете формации се ангажират да изпълняват програмата си.

ГЕРБ и Обединените патриоти са извели като приоритет в социалната политика увеличаването на доходите чрез заетост и по-голяма производителност на труда. Ще се работи за Брутен вътрешен продукт от 120 млрд. лв. в рамките на мандата.

От 1 юли 2017 г. минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи до 180 лева. От 1 октомври пък ще стане 200 лева. Ще бъдат положени усилия за сближаване на минималната пенсия с прага на бедността.

Социалните помощи ще се обвържат със заетост - всички в трудоспособна възраст, които получават помощи трябва да се включат в заетост.

В сферата на финансите основна цел на страната е по-нататъшната интеграция в Европейската финансова инфраструктура. В програмата е записано, че Единният банков съюз и Еврозоната са единият ни път за развитие след изпълнение на всички критерии. Дотогава Валутният борд остава безалтернативен и неприкосновен.

ГЕРБ и Обединените патриоти са категорични, че устойчивото нарастване на доходите е основен приоритет на управлението им и то може да стане за сметка на ръста на икономиката.

Герберите и патриотите са се обединили около нуждата от продължаване на съдебната реформа за гарантиране на ефективна, бърза и справедлива съдебна власт, както и приемане на нови Антикорупционен закон и нов Наказателен кодекс.

Образованието се издига в стратегически национален приоритет. Амбициите са да се провежда решителна политика, насочена към ликвидиране на неграмотността и задължително образование със силата на всички държавни институции и инструменти.

Акцентира се също в промяна в системата на делегираните бюджети от 2018 г., като финансирането ще зависи от качеството на образователния процес, а не само от броя на децата. Приоритет е удвояването на учителското възнаграждение до края на мандата.

Във външната политика ще се продължи неотклонно пътя на евроатлантическата интеграция. ГЕРБ и патриотите се обявяват за запазване на единството на Европейския съюз. Според тях трябва да се задълбочи сътрудничеството между НАТО и ЕС.

В управленската програма се предвижда също въвеждане на електронна винетка за леки коли и тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили и други МПС.

В икономиката се предвижда премахване на административната тежест за бизнеса. Обмисля се да бъде приет специален Закон за премахване на административната тежест с въвеждане на принципа на "мълчаливото съгласие" и принципа на "една информация в една администрация".

Като приоритет е изведена и енергийна сигурност чрез собствен добив. Ще продължи проучването на дълбоко Черно море чрез провеждане на процедура по търсене и проучване и на блок "Терес". Ще бъдат подкрепени и проучванията в блок "Хан Аспарух" и блок "Силистар".

ГЕРБ и Обединените патриоти са си поставили за цел страната ни да се утвърди като целогодишна туристическа дестинация с качествен туристически продукт, развиваща всички видове туризъм и влизането ни в топ 5 на туристическите дестинации в Югоизточна Европа.