Подготовката за сеченето на български евромонети може да започне, след като конкретните стъпки влязоха в Меморандум за разбирателство между нашата страна, ЕК и Еврогрупата. Документът беше подписан днес в Брюксел, като новината първи съобщи президентът Румен Радев пред журналисти в Тирана.

"Това е признание за усилията на няколко правителства и е признание на всички страни от Еврогрупата след щателни анализи за усилията на служебното правителство да се справи с огромната инфлация, която е завладяла цяла Европа. Това е признание, че правителството успява, то пречупи тренда", заяви държавният глава.

Fitch: Рискът България да приеме еврото чак след 2025 година расте

Fitch прогнозира кога е най-вероятно да приемем еврото

Кредитната агенция очаква едва 1.4% ръст на икономиката ни догодина

Меморандумът съдържа стъпки, които засягат сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети, уточниха от пресцентъра на БНБ.

Подписите си под него са положили заместник- председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донахю и от страна на Република България от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на Българската народна банка Димитър Радев.