Благодарение на силната икономика и правителствените стимули за чуждестранни купувачи и инвеститори, средиземноморски остров в Европа се радва на висок интерес към пазара на недвижимата собственост. Цените на жилищата там са се увеличили с 10% спрямо миналата година досега, пише Business Insider.

Островната страна Малта е затрупана от купувачи, които плащат за апартамент с две спални 247 000 долара на южния бряг и до 505 000 долара в най-предпочитаната локация за чуждестранните жители - североизточния бряг. А жилище с четири спални в северната част на острова може да стигне до 4,7 милиона долара.

Предимството, че в Малта няма езикова бариера, я прави изключително привлекателна за инвеститорите от други държави. Според главния изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Dhalia Real Estate Алън Грима 60% от купувачите са от ЕС, включително и служители в международни компании, които отварят офиси в Малта.

Това се дължи на интересната политика на страната, която дава възможност на чужденците да станат граждани на ЕС по два начина.

Индивидуалната програма на Малта за инвеститори предлага гражданство на тези, които наемат или купуват имотна собственост там. Техните имоти се облагат с малки суми и няма данък върху богатството, а данъкът върху доходите е максимум 35%.

За покупка на имот, те трябва да инвестират поне 350 000 евро или 394 000 долара, а за наемането му поне 16 000 евро или 18 000 долара, за да получат гражданство.

Купувачите обаче подписват договор с "обещание за продажба" с 10% депозит и 5% данък върху покупката, като сделката с купуването трябва да бъде финализирана в рамките на 3-6 месеца.

Освен ако имотът не е в зона, определена от властите за развиване и разширение, или не е закупен чрез юридическо лице, купувачът не може да притежава повече от едно жилище. В допълнение към това те трябва да задържат жилището поне пет години, за да получат гражданство в Малта.

Политиката на островната страна за получаване на гражданство е особено атрактивна за богатите хора. Веднъж щом получат гражданство, чужденците имат права като тези, на всички останали жители на държавата, включително и паспорт.

Но вторият паспорт им дава много повече от документ за пътуване, те получават и статут. Притежаването на втори транспорт носи и много други предимства - повече мобилност, по-висока сигурност и по-добро образование, разнообразни възможности за бизнес и данъчна стратегия и по-добро качество на живот.