В началото на септември Ерик Ламбин, който е един от главните научни съветници на Европейската комисия, даде интервю за European Science-Media Hub, в което сподели за своята визия за устойчиво потребление на храни в Европейския съюз. Оказва се, че проф. Ламбин е за нов данък върху "ядещите много червено месо". Идеята му може и да изглежда странна за някои, но Брюксел наистина се готви именно чрез данъци да намали поне малко прекомерната консумацията на месо в ЕС.

От Европейската комисия ЕК настояват, че животновъдството е не по-малко замърсяващо околната среда от въглищата и затова не се отказват от мерките и стимулите за намаляване на консумацията на месо. Нещо повече, обсъждат се и нови правила за субсидиране на фермерите в Евросъюза в отговор на бурните протести по-рано тази година, съобщава Reuters.

Финландската Synbio Powerlabs обяви, че ще стане най-големият производител на изкуствено месо в света

Финландска компания обяви, че ще стане най-големият производител на изкуствено месо в света

Компанията съобщи и къде ще изнася продукта

ЕС трябва да направи основен ремонт на общата си селскостопанска политика на стойност €387 милиарда. А основната промяна, която предстои е, че фермерите вече ще се субсидират спрямо техните доходи, а не спрямо размера на стопанствата им.

Данъци за консумиращите месо?

Към момента това е само екзотично предложение, но то намира отзвук в голяма част от европейските медии тази седмица. Като цяло идеята е да се насърчат потребителите да намалят консумацията на месо, включително чрез данъчни стимули и етикетиране. Друга обмисляна мярка е допълнително субсидиране на земеделските стопани, които се откажат от животновъдството.

Снимка 623417

Източник: iStock by Getty Images

Дискутира се и идеята продуктите от месо да се облагат с допълнителен данък наред с ДДС, като така те ще станат по-скъпи за потребителите.

Първата фабрика за лабораторно отгледано месо в Европа

Както Money.bg скоро писа, не държава от ЕС, а Великобритания ще стане първата страна на Стария континент, която ще продава лабораторно отгледано месо. Това стана ясно, след като регулаторите разрешиха местен стартъп за производство на клетъчно базирано пиле.

След като получава регулаторно одобрение Meatly планира да започне да произвежда търговски проби от своята храна за домашни любимци тази година и да достигне индустриални обеми през следващите три години.

Лабораторно отгледаното месо месо привлече вниманието през последните пет години с обещанието си да ограничи екологичните щети, причинени от конвенционално произведено месо. Но индустрията изпитва затруднения, заради намаляващите инвестиции, трудностите с разширяването и политическите реакции в някои държави.

Първата фабрика за лабораторно отгледано месо в Европа е одобрена и започва работа

Първата фабрика за лабораторно отгледано месо в Европа е одобрена и започва работа

То не е предвидено за консумация от хора, а за домашни любимци

Накрая, нека завършим със земеделците и един много подходящ цитат, свързан с тях, който гласи, че "всички политически идеологии, които се опитаха да променят фермерската общност, се провалиха, защото земеделието не може да се управлява от теории, то се управлява от реалността".